Marktupdate: 17 april 2020

Marktupdate: 17 april 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 17 april 2020. 

BBP China Q1 daalt met 6,8%

De economie is in China met 6,8% gekrompen ten opzichte van het jaar ervoor. Ten opzichte van het vorige kwartaal was de groei -9,8%. Dit is de eerste krimp in ’s werelds 2e economie sinds er BBP data wordt uitgebracht (1992). Lichtpuntje was dat er een veel lagere daling was in de fabrieksproductie in maart. Dit wijst erop dat de pogingen om delen van de economie te herstarten in februari haar vruchten afwerpen. De komende tijd zal de vraag naar producten en diensten van belang zijn. Binnenlandse consumptie is nog niet hersteld omdat sociale bijeenkomsten nog steeds verboden zijn. De vraag vanuit het buitenland wordt geraakt doordat het virus daar nog aan het verspreiden is. Financiële markten reageerden niet sterk op de publicatie, omdat deze redelijk in lijn lag met de consensus verwachtingen.

Update beleid heropening VS

President Trump lichtte gisteren beleidsregels toe bedoeld voor het heropenen van de Amerikaanse economie. Trump gaf aan dat 29 staten er klaar voor zijn om op korte termijn het openingsproces te starten. In de beleidsregels wordt aanbevolen dat staten een neerwaartse trend wordt bijhouden van mensen met coronaverschijnselen. Als deze 2 weken aanhoudt zal fase 3 starten waarin wordt teruggekeerd naar het normale werk en sociale leven. Staten moeten opnieuw documenteren dat de afnames 2 weken afnemen voordat zij kunnen beginnen met de volgende fase. Een heropleving van het aantal virussen kan betekenen dat bepaalde of alle restricties opnieuw worden ingevoerd.

 

Aziatische beurzen reageerden positief op dit nieuws en sloten af met ca. +2,5%. Amerikaanse futures staan momenteel ca. 3% in het groen.

Patiënten reageren positief op medicijn van Gilead

De aandelen van Gilead Sciences Inc stegen na de handelsuren met 16% na een mediabericht over veelbelovende resultaten. Het Amerikaanse bedrijf heeft experimentele tests uitgevoerd op ernstige COVID-19 patiënten. Een University of Chicago ziekenhuis dat meedeed aan het onderzoek, ziet snel herstel van de koorts en andere symptomen. Bijna alle patiënten werden binnen een week ontslagen uit het ziekenhuis. Volgens Gilead moeten alle data worden geanalyseerd voordat er conclusies kunnen worden getrokken uit de testen. Gilead verwacht dat resultaten uit de fase 3 studie eind deze maand worden uitgebracht en additionele data uit andere studies eind mei.


Deel via social media: