Marktupdate: 17 maart 2020

Marktupdate: 17 maart 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 17 maart 2020.

Financiële markten

Ondanks de stevige beleidsacties van de Fed, daalde Amerikaanse aandelen gisteren met bijna 13%. Het is de sterkste daling in 30 jaar tijd. De olieprijs zakte naar onder de $30 per vat, nu de vraag naar olie uit Europa en Noord-Amerika zal worden geraakt. De beurzen in staan momenteel ruim 3% in het groen. 

Quarantaine maatregelen aangescherpt

De maatregelen worden bijna dagelijks wereldwijd aangescherpt. Inwoners van de VS werden gisteren verzocht om bijeenkomsten van 10+ personen te vermijden. Ook worden kroegen, restaurants en andere eetgelegenheden gesloten. De Duitsers wordt verzocht om alle binnen- en buitenlandse vakanties af te zeggen. Canada, Chili en andere landen sluiten hun grenzen voor buitenlandse bezoekers.

Eurozone doet ‘whatever it takes’

Europese ministers van financiën hebben aangegeven om ongelimiteerde maatregelen te zullen treffen om de economische schade als gevolg van het coronavirus te bestrijden, het vertrouwen te herstellen en herstel te bespoedigen. De fiscale budgetregels – die schulden en uitgaves van Europese overheden beperken – worden voorlopig geschrapt. Elk land zal individueel bepalen hoe de liquiditeit zal worden toebedeeld aan de verschillende economische sectoren. Ondersteuning kan in de vorm van belastingmaatregelingen, leengaranties voor bedrijven en exportgaranties. Werknemers die hun baan of inkomen dreigen te verliezen kunnen rekenen op verlenging van betaald ziekte verlof, werkloosheidsuitkeringen en uitstel van inkomstenbelasting.


Deel via social media: