Skip to main content
Open een rekening

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 18 maart 2020.

Europese beurzen in het rood

Door toenemende vrees voor het coronavirus openen Europese beurzen bijna 4% in het rood. Meerdere Europese landen hebben inmiddels een lockdown aangekondigd. De Italiaanse premier verklaarde het virus een ‘socio-economische tsunami’. De voornaamste zorg is dat het sluiten van zo’n beetje alles zal leiden tot een recessie. 

Trump komt met $1 biljoen economische stimulering

Onderdeel hiervan is mogelijk een directe uitbetaling van $1.000 aan individuele Amerikanen. De 6,7 miljoen inwoners van San Francisco is verzocht thuis te blijven en hetzelfde staat waarschijnlijk de 8,5 miljoen inwoners van New York te wachten. Gisteren werd dit goed ontvangen door een plus van ca. 6% op de Amerikaanse beurzen. De Amerikaanse futures staan op dit moment ca. 4% in het rood.

Fed probeert bedrijfsfinancieringen liquide te houden

De Amerikaanse Fed heeft de zogenaamde Commercial Paper Funding Facility heropent. Op deze manier staat zij in voor korte-termijn bedrijfsleningen die nodig zijn voor het betalen van operationele activiteiten. Deze maatregel is voor het eerst eerder getroffen tijdens de financiële crisis in 2007-2009. De Fed heeft  mogelijk nog meer stimulering gepland voor in de toekomst. 

Virus overleeft uren in de lucht, dagen op oppervlaktes

Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). De tests tonen aan dat de druppels in de lucht – als gevolg van hoesten en niezen – tot wel drie uur besmettelijk blijven. Op plastics en roestvrij staal was het virus na drie dagen nog steeds in staat om mensen te infecteren.

Franse overheid hoopt op verbetering binnen 12 dagen

Als gevolg van de lockdown hoopt Frankrijk een daling van het aantal besmette gevallen te zien binnen 8 tot 12 dagen.