Marktupdate: 19 mei 2020

Marktupdate: 19 mei 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 19 mei 2020.

 

  • Angela Merkel en Emmanuel Macron hebben overeenstemming bereikt over een steunpakket van €500 miljard, bedoeld om de EU te helpen herstellen van COVID-19. Het betreft een fonds dat wordt gefinancierd door geleend geld op de kapitaalmarkt. Het zal worden toegekend aan leden van de EU dat het hardst zijn geraakt door het virus. Belangrijk detail is dat de obligaties die worden uitgegeven door de Europese Commissie worden terugbetaald vanuit het EU budget (deze wordt voor een groot deel gefinancierd door Duitsland). Het voorstel is een belangrijke stap in het verbeteren van de eenheid binnen de EU. Als het voorstel doorgaat zal dit ook een verlichting van de lasten zijn voor de ECB, die tot dusver het voortouw heeft genomen wat betreft financiële steunmaatregelen.

 

  • President Trump heeft de bedreigingen richting het WHO geëscaleerd. Hij heeft gezegd de financiering vanuit de VS permanent te stoppen als er geen grote hervormingen worden uitgevoerd.

 

  • Beurzen zijn optimistisch vanwege een experimenteel vaccin dat tijdens de eerste fase het immuunsysteem weerbaarder maakt tegen het coronavirus. Gezegd moet worden dat het vaccin van bedrijf Moderna vooralsnog op 8 mensen is getest, en het op een grotere groep moet worden getest voor er echt conclusies aan kunnen worden verbonden. Europese aandelen staan momenteel ca. 0,5% in het groen.

Deel via social media: