Marktupdate: 2 maart 2020

Marktupdate: 2 maart 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 2 maart 2020.

Kalmeren

Europese beurzen staan ca. 2% in het groen. De beurzen zijn enigszins gerustgesteld door de reactie van centrale banken wereldwijd. Zowel de Amerikaanse, Japanse als Europese centrale bank lieten weten de nodige stappen te zullen nemen indien nodig om de financiële markten te stabiliseren.  

 

Senior officials in Washington probeerden zondag de markten te kalmeren. Dit deden ze door te stellen dat de reactie van het Amerikaanse beleggers overdreven was en dat aandelen zullen herstellen dankzij de fundamentele kracht van de Amerikaanse economie. Volgens Mike Pence staat de Amerikaanse economie er fundamenteel gezien goed voor en dat de markt “will come back”. Dit baseert hij onder andere op recente cijfers over de huizenmarkt, het consumentenvertrouwen en ondernemersoptimisme. Ook de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, probeerde de stemming te kalmeren. Dit deed hij door te zeggen dat de Amerikaanse centrale bank actie zal nemen indien nodig, om de economie te ondersteunen. 

 

Tot dusver is de meetbare impact beperkt tot China. Echter bleek uit de Amerikaanse inkoopmanagersindex dat ook Amerikaanse ondernemingen de pijn beginnen te voelen. Toch is het nog voorbarig om te zeggen dat de langstdurende economische expansie in de historie tot een eind zal komen. Andere datapublicaties wijzen nog niet op een sterke impact, waaronder de wekelijkse werkloosheiduitkeringsaanvragen die nog steeds laag zijn. Deze week zal een groep van economische indicatoren worden gepubliceerd, die nauwlettend door de markt zullen worden gevolgd. 

Verspreiding

In de tussentijd gaat de verspreiding van het coronavirus door. Washingthon heeft het 2e sterftegeval bevestigd en inmiddels is ook in New York heeft het eerste besmettingsgeval ontdekt. Het sterftegeval betreft een 70-jarige man in een verzorgingstehuis. In het Chinese Wuhan is het eerste ziekenhuis gesloten dat vanwege het virus uit de grond is gestampt. Dit vanwege een scherpe daling in het aantal nieuwe besmettingsgevallen in de Hubei provincie. Hubei bevestigde 196 nieuwe gevallen op zondag volgens de WHO, en scherpe daling t.o.v. de 570 gevallen een dag eerder. 


Deel via social media: