Marktupdate: 22 april 2020

Marktupdate: 22 april 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 22 april 2020. 

Olieprijzen dalen verder door afgenomen vraag

De prijs van olie is gedaald naar het laagste punt sinds 1999. Oorzaak is de abrupte daling van de vraag naar olie als gevolg van de coronacrisis.

 

Brent olie is gedaald naar $16,77 per vat. De prijs is daarmee sinds begin van het jaar met bijna 75% gedaald. Ook de West Texas Intermediate (WTI) is sinds gisteren gedaald, nadat het eerst sterk opveerde vanuit negatief gebied.

 

Europese aandelenbeurzen lijken positief te openen vandaag. Futures staan ruim een half procent in de plus.

Steunpakket van $484 miljard goedgekeurd door senaat

Dit pakket moet steun bieden aan de Amerikaanse economie en ziekenhuizen, die zwaar geraakt worden door het coronavirus. Dit is de vierde wet die zal worden aangenomen vanwege het coronavirus. In totaal wordt er ongeveer 3.000 miljard uitgetrokken voor het virus dat inmiddels meer dan 43.000 Amerikanen het leven heeft gekost.

 

Eind maart werd $350 miljard aan leningen uitgegeven voor kleine ondernemers, welke uiteindelijk giften kunnen worden als aan bepaalde condities wordt voldaan. Het programma ontving kritiek omdat veel geld naar grotere bedrijven was gegaan met betere connecties. Een voorbeeld hiervan was de hamburgerketen Shake Shack Inc die maandag $10 miljoen heeft teruggegeven onder druk van de publieke opinie.

 

Om het risico te verlagen dat grote bedrijven de bulk gaan ontvangen van dit steunpakket, zal $125 miljoen terecht komen bij de echte kleine bedrijven (“mom and pop stores”).


Deel via social media: