Skip to main content
Open een rekening

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 22 mei 2020.

Spanningen in Hong Kong.

China wil nieuwe veiligheidswetgevingen implementeren na de pro-democratie protesten vorig jaar. Het plan is om solide wettelijke systemen en handhavingsmechanismen te installeren om de nationale veiligheid te waarborgen. Gevreesd wordt dat dit tot nieuwe spanningen zal leiden in Hong Kong.

  • Donald Trump waarschuwde dat Washington “very strongly” zal reageren op een poging om meer controle te krijgen over de voormalige Britse kolonie.
  • De spanningen tussen de twee economische grootmachten liepen eerder al op doordat Donald Trump de Chinezen openlijk de schuld geeft voor de verspreiding van het coronavirus. Zijn meest recente beschuldiging ging uit naar het WHO, die volgens Trump te hechte banden heeft met China.
  • De felicitaties van staatssecretaris Michael Pompeo aan de Taiwanese president Tsai-Ing Wen, voor de aanstelling van een 2e ambtstermijn, viel ook niet in goede aarde. China beschouwt het democratische Taiwan als een provincie van China. China’s ministerie van defensie noemde deze felicitatie “wrong and very dangerous” en gaf aan dat het leger alle nodige stappen zal nemen om China’s soevereiniteit te zullen beschermen.
  • Ook werd een wetgeving met overweldigende meerderheid goedgekeurd in het senaat, die kan leiden tot het niet opnemen van Chinese aandelen in bepaalde aandelenindices. Daarbij werd vorige week, onder druk van president Trump, investeringen van Amerikaanse pensioenfondsen in Chinese bedrijven uitgesteld.