Marktupdate: 23 april 2020

Marktupdate: 23 april 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 23 april 2020. 

Coronavirus ontwikkelingen

Volgens het WHO zijn er wereldwijd 83 coronavirus vaccinaties in ontwikkeling, waarvan er 6 in de menselijke test fase zitten.
President Trump heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een document dat tijdelijk immigratie terug zal brengen. Dit om de concurrentie voor banen te beperken nu de VS haar economie geleidelijk wil heropenen.
China heeft geen doden gerapporteerd voor de 8e dag op rij.
Het aantal besmette gevallen in Duitsland is voor de 2e keer in 5 dagen gestegen.

Olieprijs veert iets terug

De olieprijs veerde gisteren op van de verliezen die de afgelopen 2 dagen werden geleden. Mogelijke OPEC gesprekken voor extra aanbodverlagingen waren de aanleiding, evenals de opbouw van olievoorraden in de VS die gunstiger waren dan verwacht. De olieprijs steeg met meer dan 3% naar $22,35 per vat, ook Amerikaanse olie steeg met meer dan 3% naar $15,26 per vat. Amerikaanse beurzen eindigden ca. 2% in het groen.

Europese inkoopmangersindex daalt sterk

De Europese economie wordt hard geraakt in april als gevolg van de coronamaatregelen. Dit blijkt uit de gepubliceerde data van de Markit inkoopmanagers index. Na de enorme daling van maart naar het niveau van 29,7, is deze in april verder gedaald naar 13,5. Dit zijn enorm lage niveaus. Ter vergelijking, het laagste niveau tijdens de financiële crisis was 36,2 (februari 2009, de maand voordat het herstel intrad). Een niveau onder de 50 duidt op een verwachte krimp van de economische groei. De dienstensector wordt het hardst geraakt. Hieronder vallen sectoren zoals recreatie, restauranten, reizen en toerisme. De hoop is gevestigd op de opheffing van de coronamaatregelen. Dit zal waarschijnlijk langere tijd duren omdat overheden een 2e golf van besmettingen willen voorkomen. Europese beurzen staan momenteel licht in het rood.

 

Hoewel deze uitslagen teleurstellend zijn, gingen de financiële markten er wel van uit dat er een verslechtering zou optreden. Verwachting is dat de negatieve economische impact zal pieken in het 2e kwartaal. Deze dalende trend zal naar verwachting in de 2e helft van dit kalenderjaar afremmen, gevolgd door economisch herstel.

 

Later vandaag worden de wekelijkse Amerikaanse werkloosheidscijfers gepresenteerd.


Deel via social media: