Marktupdate: 23 maart 2020

Marktupdate: 23 maart 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 23 maart 2020.

Azië – China en Zuid-Korea

Azië loopt een paar weken voor op Europa. In China is het coronavirus onder controle. De economie is weer op gang. Afgelopen weekend werd dat meerdere keren aangegeven door overheidsfunctionarissen. Afgelopen vrijdag werd de rente in China niet verlaagd.

Zuid-Korea is succesvol in het beheersen van het coronavirus door veel te testen en sociale contacten op te sporen. Het maatschappelijke leven in Zuid-Korea is niet op slot gegaan. Zuid-Korea heeft niet de exponentiële curve gehad die Italië wel heeft. Europese landen kunnen het voorbeeld volgen van Zuid-Korea als de curve wat afgevlakt is.

Europa

De aantallen is Europa zijn in het weekend gestegen. Ook de thuisisolatie van Merkel was niet goed voor het vertrouwen. Toch zijn er ook veel goede ontwikkelingen. In Nederland, Duitsland en België zien we de eerste signalen dat de maatregelen werken. In Italië was zaterdag de piek in doden met 790. Zondag was dat getal 20% lager op 650. Verwacht wordt dat de paniek op de beurzen afneemt als duidelijk wordt dat de piek in Italië geweest is.

Verenigde Staten

De VS lopen een paar weken achter op Europa. Veel mensen zijn bang voor de slechte gezondheidzorg in de VS. Aan de andere kant kunnen ze ook gebruik maken van de lessen die zijn opgedaan in Azië en later in Europa. De VS zijn vrij snel na Europa overgegaan tot de social distancing maatregelen. Omdat de VS nog vroeg in het proces zitten is het nog onduidelijk hoe die maatregelen uitpakken. De ontwikkeling van het aantal doden in de VS zal nadrukkelijk gevolgd worden. Positief is verder dat in New York wordt getest met een malaria medicijn. Dit hoeft niet door de standaardprocedures heen.

Centrale banken en overheden

Centrale banken nemen nog steeds meer actie om te zorgen dat de markten liquide zijn. Dat is nodig. Zojuist kwam de Fed weer met aanvullende steunmaatregelen. De koersen herstelden daarop. De markten wachten nu nog op een pakket fiscale maatregelen van de Amerikaanse overheid. Gisteravond werd dat nog niet aangenomen, maar de verwachting is dat hier snel overeenstemming over komt.

Koersdaling en winstverwachting

Tot nu toe zijn de winstverwachtingen nog steeds maar in beperkte mate bijgesteld. De meeste analisten verwachten nog steeds dat de effecten van de quarantaine maatregelen tijdelijk zullen zijn en dat de bedrijfswinsten weer herstellen. Maar een klein deel van de koersdaling kan worden toegeschreven aan de daling van de winsten. Het andere deel is een combinatie van verkopers op basis van emotie en beperkte liquiditeit in de markt. 


Deel via social media: