Marktupdate: 24 juli 2020

Marktupdate: 24 juli 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Hierbij de marktupdate van 24 juli 2020.

Relatie VS en China verslechtert

China heeft de VS opgedragen het consulaat in de stad Chengdu te sluiten. Dit in een reactie op de eis van de VS om het Chinese consulaat in Houston te sluiten. De relatie tussen Washington en Peking is dit jaar verder verslechterd. Dit i.v.m. onderwerpen op het gebeid van handel, technologie, covid-19, China’s territoriale claim van de Zuid-Chinese zee en de relatie m.b.t. Hong Kong.  

 

De ontwikkelingen hebben een negatieve impact op de Europese beurzen, die momenteel ca. 1,8% in het rood staan.

Europese inkoopmanagerindex wijst op groei

De voorlopige PMI (purchasing managers’ index) wijst met een uitslag van 54,8 op een groei van de economische activiteit. Dit is de eerste uitslag boven de 50 voor sinds februari, toen door covid-19 de index naar een dieptepunt van 13,6 zakte in april. Bedrijven rond de Eurozone hebben en bemoedigende start van het 3e kwartaal laten zien. De productie is sterk gestegen nu economieën zich heropenen door het afzwakken van de coronamaatregelen.

Impact Europese deal

Eerder deze week bereikten de leiders van de EU een historische deal over een massaal covid-19 stimuleringsplan (zie marktupdate 21-7). De financiële markten hebben hier positief op gereageerd. We zien dat de kredietopslag voor landen zoals Italië is afgenomen. Ook is de € sterker geworden t.o.v. van de $. Eerstgenoemde is positief voor onze Europese obligaties. Laatstgenoemde is negatief voor onze in $ genoteerde beleggingen (zoals Amerikaanse aandelen).  

 


Deel via social media: