Marktupdate: 24 juni 2020

Marktupdate: 24 juni 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Hierbij de marktupdate van 24 juni 2020.

 

  • Europese aandelen staan ca. 2% in het rood door zorgen over een 2e coronagolf. Veel Amerikaanse staten rapporteren een toename in het aantal corona infecties. Het gevolg hiervan kan zijn dat Europa niet zal toestaan dat Amerikanen naar Europa kunnen reizen. Europa heeft geen lijst met landen opgesteld, maar zal wel een lijst met criteria opstellen. Onderdeel hiervan zal waarschijnlijk de hoeveelheid besmettingen zijn per 100.000 inwoners. In maart verbood de VS opeens al het passagiersvervoer vanuit de EU, dit tot woede van EU officials.

 

  • Het Duitste ondernemersvertrouwen is in juni sterk gestegen. Het Duitse economisch onderzoeksinstituut Ifo verwacht dat Europa’s grootste economie gedurende het 3e kwartaal weer een economische groei zal laten zien.

 

  • Gisteren kwamen de voorlopige inkoopmangersindexen (PMI’s) uit voor o.a. Europa en de VS.

 

  • De Europese PMI is in juni gestegen van 31,9 naar 47,5. Dit wijst op een sterke afname in de economische krimp als gevolg van Covid-19 voor de 2e maand op rij. Het ondernemersvertrouwen voor het aankomende jaar liet ook een sterke verbetering zien. Coronamaatregelen zijn de afgelopen maand aanzienlijk afgezwakt binnen de EU, waardoor veel bedrijven weer open konden. Het gevolg was een toename van de vraag en aanbod naar goederen en diensten. Het aantal banen daalde voor de 4e maand op rij, omdat bedrijven zich nog steeds zorgen maken over het aantrekken van de vraag. Mogelijk buigt de krimp om naar een groei (een niveau boven de 50) gedurende de zomer.

 

  • In de VS steeg de PMI van 37,0 naar 46,8. Ook in de VS daalde de economische krimp als gevolg van de geleidelijke heropening van de economie. De verstoorde aanbodketen als gevolg van covid-19 heeft geleid tot hogere prijzen, omdat de hogere inputkosten werden doorberekend aan klanten. Ook in de VS nam het vertrouwen voor het komende jaar sterk toe. Gehoopt wordt dat de afnemende krimp overgaat naar groei (een niveau boven de 50) gedurende het 3e kwartaal.

Deel via social media: