Marktupdate: 24 maart 2020

Marktupdate: 24 maart 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 24 maart 2020.

De Fed verhoogt stimulering

De Fed kondigt een ongelimiteerde aankoop van obligaties aan om leenkosten laag te houden. Ook worden programma’s opgezet die de stroom van kredieten naar bedrijven, staten en lokale overheden verzekeren. Staatsobligaties en MBS worden gekocht “in the amounts needed to support smooth market functioning and effective transmission of monetary policy to broader financial conditions and the economy”. Interventie in de bedrijfsobligatiemarkt is een stap nog nooit eerder ondernomen door de Amerikaanse centrale bank.

Europese beurzen in het groen

Hoewel de stimuleringsmaatregelen niet warm werden ontvangen op Wall Street, zien we dat Aziatische en Europese beurzen dit wel waarderen. Vandaag zullen de ogen gericht zijn op de PMI-data. Momenteel staan Europese beurzen ruim ca. 4% in het groen.

Italiaanse dodental vertraagt

Het groeipercentage van het aantal Italiaanse sterfgevallen en nieuwe besmettingsgevallen is aan het afnemen. Dit biedt een sprankje hoop voor het land dat zo zwaar is getroffen door het coronavirus. Ook biedt het enige hoop voor andere Europese landen dat de getroffen draconische maatregelen uiteindelijk wel resultaat zullen opleveren.

Amerikaanse deal voor steunpakket is ‘zeer dichtbij’

Vanuit de Amerikaanse overheid wordt vertrouwen uitgesproken dat het akkoord over het Amerikaanse steunpakket ter grootte van $2 biljoen bijna is bereikt. Er zijn nog wat open eindjes, maar secretaris Mnuchin verwacht dat het morgen besloten zal zijn. De reden van vertraging is omdat democraten en republikeinen van mening verschillen hoe de financiële steun moet worden ingezet.


Deel via social media: