Marktupdate: 25 maart 2020

Marktupdate: 25 maart 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 25 maart 2020.

Aandelen in het groen

Gisteren was een sterke dag voor aandelen. Het positieve sentiment zette zich gisteravond voort op de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones index steeg zelfs met 11,3%, de grootst stijging op 1 dag sinds 1933. Het sentiment was positief door de naderende $2 biljoen stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid.

Ook vandaag openen Europese aandelen ca. 2,5% in het groen.

Amerikaans congres bereikt $2 biljoen deal

Amerikaanse senatoren hebben een deal bereikt over de $2 biljoen stimuleringsmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden. De deal zal o.a. Amerikanen helpen om rekeningen te betalen wanneer zij ontslagen zijn door de uitbraak, werkloosheidsuitkeringen uitbreiden en noodleningen verlenen aan ondernemingen. Ook zal het belangrijke nationale industrieën stabiliseren en financiële hulp bieden aan ziekenhuizen en zorgaanbieders die kampen met een te kort aan benodigde middelen.

Angst graadmeters nemen af

Een aantal angstraadmeters, die zich richten op de aandelen- en valutamarkt, vertonen minder signalen van paniek nu overheden en centrale banken hun maatregelen tegen COVID-19 hebben opgeschroefd. Zo bereikte de VIX (volatiliteitsindex) eerder een piek van 82,69, en staat deze nu op 61,67. Dit is nog steeds een enorm hoge score, maar een piek lijkt te zijn bereikt. Handelaren zetten normaal gesproken limieten op hun mogelijke verliezen door het berekenen van een Value at Risk (VaR). Hierbij worden zekerheidsintervallen bepaald gebaseerd op de historische beweeglijkheid. Een lagere beweeglijkheid, resulteert in een lagere VaR, en kan handelaren aanmoedigen om hun handelsposities te doen toenemen. Wanneer volatiliteit snel stijgt, worden deze handelaren gedwongen om posities te sluiten in een dalende markt.

 

Het hoogtepunt van de VIX was bijna gelijk aan die van de crisis in 2008, al was de daling tijdens de financiële crisis dieper. Destijds piekte de VIX index enkele maanden voordat de bodem van aandelenkoersen werd bereikt. Uiteraard bieden resultaten behaald in het verleden geen garantie voor de toekomst.

 

Ook de volatiliteit op de valutamarkt is afgenomen. De Deutsche Bank index of Currency Volatility laat een duidelijke afname van de beweeglijkheid zien, maar ook hier is het huidige niveau nog ver boven het gemiddelde.


Deel via social media: