Marktupdate: 26 februari 2020

Marktupdate: 26 februari 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 26 februari 2020.

Geen reden tot paniek, aldus de WHO

Volgens de WHO is de plotselinge toename van besmette gevallen in Italië, Iran en Zuid-Korea is zeer zorgelijk, maar van een pandemie is geen sprake. Reden hiervoor is dat de ziekte nog steeds kan worden beheerst. Het betreft hier puur een terminologie kwestie, het kwalificeren van pandemie kent geen voor- of nadelen. Volgens het WHO is er geen reden tot paniek. Het sterftecijfer is ongeveer 2%. In China – waar het overgrote deel van de ziektegevallen zijn – overlijdt ongeveer 1% van de besmette gevallen. Vier van de vijf patiënten hebben milde symptomen en herstellen van het virus. De ‘disease response cooperation’ zal er zorg voor dragen dat alle regio’s in Italië in gelijke maten worden voorbereid als gevolg van de toename in besmette gevallen in het noorden van het land. 

 

Inmiddels is ook een besmetting in Brazilië bevestigd. Dit betreft het eerste besmette geval in Latijns America. 

 

Volgens de EU is het nog te vroeg om de economische impact van het virus te overzien. Italië en andere landen van de Euro Zone die geraakt zijn door het coronavirus, zullen de fiscale ruimte krijgen van de EU om meer geld uit te geven om de situatie te bestrijden. Onder de EU regels mogen landen met hoge schulden, zoals Italië, streng toezien op hun uitgaves. Voor de coronavirus uitbraak wordt dus meer flexibiliteit geboden wat betreft het fiscale budget. 


Deel via social media: