Marktupdate: 29 mei 2020

Marktupdate: 29 mei 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 29 mei 2020.

 

De VS heeft kenbaar gemaakt dat Hong Kong mogelijk buiten de speciale status zal vallen, waardoor zij anders wordt behandeld dan Peking. China heeft nieuwe veiligheidswetgevingen goedgekeurd die betrekking hebben op Hong Kong. Het plan is om solide wettelijke systemen en handhavingsmechanismen te installeren om de nationale veiligheid te waarborgen.

 

Donald Trump waarschuwde eerder dat Washington “very strongly” zal reageren op een poging om meer controle te krijgen over de voormalige Britse kolonie. Hong Kong heeft gisteren duidelijk gemaakt dat het niet wil dat de VS zich mengt in het debat over deze wetgeving. Het instellen van sancties zou aan twee kanten snijden omdat niet alleen de belangen van Hong Kong worden geschaad, maar ook die van de VS. De reactie van Donald Trump zal vandaag bekend worden gemaakt, Europese aandelenfutures met ca. 1% in het rood.

 

De EU heeft een plan bekendgemaakt waarin €750 miljard beschikbaar wordt gesteld voor economieën die hard zijn geraakt door het coronavirus. Gehoopt wordt dat dit een eind maakt aan het gesteggel tussen de 27 lidstaten over hoe het herstel gefinancierd moet gaan worden. Het plan – dat nog door de lidstaten moet worden goedgekeurd – zou een mijlpaal zijn voor de integrale Europese samenwerking. Het betekent een stap verder richting gezamenlijke schulden en grootschalige financieringsmechanismen.


Deel via social media: