We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 6 april 2020.
Europese dodentallen vertragen, aandelenfutures in het groen
Italië heeft haar laagste dagelijkse dodental gerapporteerd in 2 weken tijd. Het dagelijkse dodental van Frankrijk is ook gedaald en opnames op de IC zijn vertraagd. Dit stemt financiële markten positief. De aandelenfutures staan momenteel met ca. 3,5% in het groen. In Engeland is Boris Johnson opgenomen in het ziekenhuis met coronavirus symptomen. Vorige maand is hij al positief bevonden. Johnson blijft vooralsnog de leiding behouden over de Engelse overheid.
De VS staat een ‘really bad week’ te wachten
De VS staat waarschijnlijk de moeilijkste week te wachten. Het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 9.500. Het aantal ‘actieve’ besmettingsgevallen is ruim 300.000. New York, het Amerikaanse epicentrum van het virus, rapporteerde zondag voor het eerst een gedaald dodental t.o.v. de dag ervoor. Maar het waren nog steeds bijna 600 doden en meer dan 7.300 nieuwe gevallen. Lousiana is de nieuwe Amerikaanse ‘hotspot’ en liet een toename zien van bijna 500 nieuwe sterfgevallen en meer dan 13.000 besmette gevallen. De gouverneur heeft voorspeld dat de staat a.s. donderdag zonder ventilators komt te zitten. Volgens Donald Trump wordt het zwaar, maar ze zien wel licht aan het einde van de tunnel.
Saudi-Arabië en Rusland stellen ontmoeting uit, olie daalt
De OPEC+ meeting, betreffende de verlaging van de olieproductie, wordt uitgesteld naar 9 april. Beide partijen geven elkaar de schuld waarom de gesprekken in maart zijn mislukt. Trump heeft gedreigd met tarieven op het importeren van olie, om Amerikaanse energieproducenten te beschermen. Het hoofd van de International Energy Agency heeft gezegd dat olievoorraden in het 2e kwartaal met 15 miljoen vaten per dag zouden stijgen, zelfs als de productie met 10 miljoen vaten per dag wordt verlaagd. Hij dringt er daarom op aan dat de ’s werelds rijkste landen op zoek moeten gaan naar een bredere meer omvattende manier om de oliemarkt te stabiliseren.