Marktupdate: 7 april 2020

Marktupdate: 7 april 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 7 april 2020. 

Uitbraak lijkt af te vlakken in New York en New Jersey

De gouverneurs van New York en New Jersey wijzen op voorzichtige signalen dat de corona uitbraak begint af te vlakken. Wel waarschuwen ze ervoor dat mensen zich goed aan de maatregelen moeten blijven houden. Met 10.941 doden in de VS zijn ze op weg om het stokje over te nemen van Spanje en Italië. Daar zijn tot dusver resp. 13.341 en 16.523 doden gevallen als gevolg van het corona virus.

Gisteren zijn de beurzen in de VS met ruim 7% gesloten vanwege optimisme over de ontwikkeling van het aantal besmettingen. De S&P500 is op het hoogste punt gesloten sinds 13 maart. Europese beurzen openen waarschijnlijk vandaag in het groen.

Exit strategieën in Europa

Denemarken heeft zich bij Oostenrijk gevoegd door geleidelijke versoepeling aan te kondigen voor de gestelde maatregelen. In Spanje is het aantal doden voor de 4e dag op rij gedaald en Italië rapporteerde het laagste aantal nieuwe corona infecties in bijna 3 weken tijd. Volgens de Duitse bondskanselier  Angela Merkel is het nog te vroeg voor optimisme, en geeft daarom nog geen datum waarop maatregelen worden versoepeld.

OPEC+ verlaagt waarschijnlijk productie als de VS meedoet

Grote olieproducten zullen waarschijnlijk de olieproductie terugdraaien als de VS ook haar steentje bijdraagt. Deze verlaging van de aanbod kant is gewenst nu de wereldwijde vraag met ca. 30% (30 miljoen vaten per dag) is gedaald vanwege het coronavirus. Doordat Saudi-Arabië en Rusland de kraan in een conflict juist verder open hebben gedraaid, is de olieprijs hard gedaald. Vorige week zijn gesprekken over verlaging van de olieproductie gestart binnen de OPEC+. Hieruit komt naar voren dat zij willen dat andere niet-OPEC landen mee doen aan de productieverlaging, in het bijzonder de VS. “Without the U.S. no deal” zo vermeldde een bron van Thomson Reuters. Amerikaanse autoriteiten hebben nog geen indicatie afgegeven van welke actie zij eventueel zouden nemen.


Deel via social media: