Marktupdate: 9 maart 2020

Marktupdate: 9 maart 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 9 maart 2020.

Ontwikkelingen afgelopen weekend

Door de ontwikkelingen gedurende het weekend (lees hieronder meer), zijn de beurzen zeer beweeglijk geopend vanmorgen. Wij hebben geconcludeerd dat we wat betreft het coronavirus – hoewel de impact en het risico zijn toegenomen – nog steeds spreken over een tijdelijk fenomeen. Het is bij dit soort beslissingen van belang om de beurs hectiek naast ons neer te leggen, en ons te richten op de waarneembare feiten.

 

De werkelijke schade wordt niet zozeer veroorzaakt door het virus zelf, maar door de maatregelen die hier tegen worden genomen. Wanneer zou blijken dat ook buiten China de piek is gepasseerd, is het echter ook mogelijk dat deze maatregelen worden teruggedraaid. Beleggers zijn flink vooruitgelopen op deze impact, terwijl dit vooralsnog niet in deze mate tot uiting komt in de winstverwachtingen. 

 

Ook de kwestie rond de olieprijs beschouwen wij als iets tijdelijks. In het verleden hebben we vaker gezien dat leden van de OPEC zich niet houden aan gemaakte productieafspraken. Ook toen zagen we dat Saudi-Arabië haar invloed liet gelden, waarna de overige leden terugkrabbelden. Omdat de olieproductie zeer belangrijk is voor Rusland, verwachten we dat ook deze omstandigheden van tijdelijke aard zullen zijn.Wij blijven de markten op de voet volgen en zullen de frequentie van de bijeenkomsten verhogen. Op die manier blijft voor jullie ook duidelijk welke boodschap we willen uitdragen richting onze klanten. 

Coronavirus

Dit weekend werd bekend dat Italië 16 miljoen mensen in quarantaine zal houden en een nationale noodtoestand eraan zit te komen. Het aantal doden steeg met 57% op zondag en het aantal nieuwe gevallen met 25%. Het aantal actieve Italiaanse gevallen staat momenteel op 6.387.
Een Amerikaanse gezondheid official heeft zondag gezegd dat oudere Amerikanen – in het bijzonder diegene met chronische medische klachten – waarschijnlijk beter grote sociale bijeenkomsten en vliegtuigvluchten kunnen meiden. Het aantal actieve Amerikaanse gevallen staat momenteel op 517.
In China zijn buiten de Hubei provincie geen nieuwe coronagevallen gemeld. In totaal waren er 36 gevallen binnen de Hubei provincie, het laagste aantal sinds 20 januari. 
Het totaal aantal actieve coronagevallen wereldwijd staat momenteel op 44.109. Van de in totaal 110.337 gevallen zijn er inmiddels 62.397 hersteld. 

OPEC

De olieprijzen zijn de afgelopen dagen sterk gedaald. Rusland liet afgelopen vrijdag weten niet bereid te zijn tot verdere beperking van de olieproductie. Dit is in strijd met de gemaakte afspraken tussen een aantal belangrijke olieproducerende landen. Dit heeft onder andere tot gevolg dat het prijsniveau stijgt naar een niveau waarop Amerikaanse schalie olie producenten niet langer renderend kunnen zijn. Als reactie verlaagde Saudi-Arabië de olieprijs nog verder zodat ook de Russische oliehandel niet langer winstgevend kan zijn. Saudi-Arabië kan prima renderend blijven met lagere marges. Op deze manier probeert Saudi-Arabië om Rusland weer terug in het gareel te brengen. 


Deel via social media: