Marktupdate: aandelenbeurzen positief gestemd

Marktupdate: aandelenbeurzen positief gestemd

Het jaar 2020 is begonnen zoals het jaar 2019 is afgesloten: het beurssentiment is positief met stijgende aandelenkoersen als gevolg. In deze marktupdate lichten we toe welke (nieuwe) marktontwikkelingen hiertoe bijdragen.

Handelsconflict tussen China en de VS

De stijgende beurskoersen zijn in belangrijke het gevolg van de getekende ‘fase 1-akkoord’ tussen de VS en China. Een verbeterende handelsrelatie tussen deze economische grootmachten geeft beleggers goede hoop op een beter toekomstig ondernemingsklimaat.

Handelsconflict tussen Europa en de VS

De positieve toon van Phil Hogan – EU handelscommissaris – over  gesprekken met Washington werd positief ontvangen op de Europese aandelenbeurzen. De ontmoeting is een stap vooruit in kwesties zoals de Franse digitale belasting en de vliegtuig subsidies. Deze ontwikkeling draagt bij aan het algemene sfeer van opluchting die momenteel heerst op de financiële markten.

Chinese groei stabiliseert in het 4e kwartaal

De Chinese economie is in 2019 met 6,1% gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. Deze groei is hoog wanneer je deze vergelijkt met de rest van de wereld. Desondanks zien we de relatieve groei van de Chinese economie sinds 1990 afnemen. 


Positief is de groei in het 4e kwartaal is gestabiliseerd op +6,0%. Uit de december data blijkt dat de fabrieksproductie en investeringen zijn toegenomen. Verwacht wordt dat de Chinese overheid in het jaar 2020 met meer stimuleringsmaatregelen zal komen om de economische groei op pijl te blijven houden. 

Amerikaanse economie in goede conditie

De grootste economie staat er nog steeds goed voor. Ondanks de historisch lage werkloosheid van 3,5% blijkt uit de december data dat er nog steeds banen worden gecreëerd. De verkrappende economie zorgt ervoor dat de lonen mondjesmaat stijgen, zonder dat de inflatie sterk oploopt. Deze omstandigheden bieden prima perspectieven voor stijgende beurskoersen.


Samengevat zien we beurskoersen stijgen doordat het vertrouwen de overhand neemt en de risico’s naar de achtergrond verdwijnen. Als vermogensbeheerder blijven wij deze risico’s scherp monitoren. Ook houden we in de gaten of beurskoersen niet te ver oplopen door de waardering regelmatig opnieuw te beoordelen.


Deel via social media: