In deze marktupdate blikken we terug op belangrijke economische en politieke ontwikkelingen.
Handelsakkoord met China dichtbij?
De laatste weken zorgde president Trump weer voor beweging op de aandelenbeurzen. Gedurende de maand november verbeterde de vooruitzichten voor het handelsconflict tussen China en de VS. De hoop groeide dat een akkoord zou worden gesloten over een gefaseerde handelstariefverlaging. Toen de Amerikaanse president aangaf dat dit akkoord mogelijk zou moeten wachten tot na de verkiezingen, was de teleurstelling duidelijk merkbaar in de aandelenkoersen.
Trump richt zich op Zuid-Amerikaans aluminium
Later deed Trump hier nog een schepje boven op door Brazilië en Argentinië in een tweetbericht te beschuldigen van valutakoersmanipulatie. Volgens Trump houden deze landen hun munteenheid bewust laag, wat nadelig is voor Amerikaanse boeren. Als represaille wil hij de tarieven op staal en aluminium opnieuw invoeren.
Amerikaanse arbeidsmarkt blijft sterk
In de dagen daarna zagen we dat de aandelenkoersen zich herstelden. Dit herstel werd geholpen door de publicatie van sterke Amerikaanse cijfers. Volgens de Bureau of Labor Statistics (BLS) is het aantal banen in de niet-agrarische sector met 266.000 gestegen. Dit was een aanzienlijk sterkere stijging dan verwacht. De werkloosheid daalde naar 3,5%, het laagste niveau sinds 1969. Deze sterke cijfers gaven beleggers het vertrouwen en dat er van een recessie voorlopig nog geen sprake zal zijn.
Wat is de huidige status?
China en de VS zijn in onderhandeling over de eerste fase van een handelsakkoord. China wil graag zo spoedig mogelijk tot een akkoord komen; Amerika wil eerst voldoende ‘beweging’ zien aan de Chinese kant. Donald Trump verkeert mede vanwege de economische situatie in een betere onderhandelingspositie dan China, en maakt hier dan ook graag gebruik van. Wanneer aanstaande zondag 15 december geen akkoord wordt gesloten, zal de VS extra tarieven heffen over Chinese importgoederen.