Marktupdate: Beursontwikkelingen van afgelopen weken

Marktupdate: Beursontwikkelingen van afgelopen weken

De laatste weken zijn we getuige geweest van een scherpe daling op de aandelenbeurzen. De onzekerheid omtrent het coronavirus groeide uit tot paniek door een opeenstapeling van onverwachte gebeurtenissen. Hierdoor ging de beurs ontzettend hard en snel onderuit. In onderstaande tekst lichten we deze ontwikkelingen toe en hoe wij hier als beleggers tegenaan kijken.

Eind februari nam de beweeglijkheid toe

Eind februari nam de beweeglijkheid op de financiële markten toe. Aanleiding hiervoor was een toename van het aantal coronabesmettingen buiten China. Stijgende besmettingsaantallen in Italië, Iran en Zuid-Korea zorgden ervoor dat aandelenbeurzen op maandag 24 februari in het rood openden.  

Geen reden tot paniek

Wij hadden meerdere redenen om te veronderstellen dat we hier kampten met tijdelijke beweeglijkheid, zonder dat er sprake zou zijn van een grote impact op de langere termijn:
1) Het aantal besmettingen buien China en Zuid-Korea was op dit moment lager dan 1%. In China – het land waar het virus is ontstaan – kwamen berichten naar buiten dat het aantal nieuwe besmettingsgevallen juist aan het afnemen was.
2) Veel was op dat moment niet bekend over het coronavirus, behalve dat het gelijkenissen vertoonde met SARS en MERS. Uit het verleden is te op te maken dat beurzen vaak sterk reageren op dergelijke virusuitbraken, maar dat zij hier binnen enkele maanden van herstellen.
3) Uit de financiële marktgegevens was te herleiden dat de algehele consensus uitging van een tijdelijke dip; winstgroeiverwachtingen werden op de korte termijn lager bijgesteld, op de langere termijn namen deze verwachtingen juist toe.
In de dagen daarna bleef het beweeglijk op de aandelenbeurzen. Dit werd deels veroorzaakt door verbeterde vooruitzichten van Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders. Zijn geplande hervormingen van de bankensector en de markt voor geneesmiddelen worden niet warm onthaald door Wall Street. 

Begin maart verbeterde het sentiment

In de week van 2 maart leek het tij te keren. De leden van de G7 maakten gezamenlijk bekend zich in te zullen zetten om de negatieve impact van de virusuitbraak op te vangen. Beurzen bleven beweeglijk, maar de negatieve trend leek te zijn gestopt.

Rusland gooide olie op het vuur

In het weekend van 7 maart besloot Rusland – tegen de richtlijnen van OPEC in – om de olieproductie niet te verlagen. Door de afnemende vraag naar olie, als gevolg van de corona-uitbraak, zou hierdoor de prijs van olie afnemen. Saudi-Arabië besloot daarom om de olieprijs nóg verder te verlagen, om zo Russische olieproductie onder druk te zetten. Het gevolg was een plotselinge daling van de olieprijs van ca. 25%. De combinatie van onzekerheid omtrent het coronavirus en een schok in de olieprijs zorgde ervoor dat de beurzen maandagochtend 9 maart diep in het rood openden. 

Black Thursday

Drie dagen daarna op donderdag 12 maart was de paniek compleet toen Donald Trump een reisverbod van 30 dagen vanuit Europa aankondigde én de ECB besloot om de beleidsrente niet te verlagen. Dit resulteerde in de scherpste beursdaling sinds Black Monday in 1987. Deze dag lijkt nu al de boeken in te gaan als Black Thursday.

Financiële markten in paniek, uitkomst nog onzeker

Wanneer de onzekerheid op de financiële markten toeneemt, zien we ook de beweeglijkheid toenemen. Met de aandelenbeurzen in de paniekmodus, zien we de koersen flink schommelen. Zo sloot de Amerikaanse beurs afgelopen vrijdag nog met een plus van ruim 9%. In het weekend dat erop volgde kondigde de Amerikaanse centrale bank aan de beleidsrente sterk te zullen verlagen en een nieuw obligatie opkoopprogramma te zullen starten. Hoewel dit in de regel positief is voor het ondernemersklimaat, werd dit nieuws negatief ontvangen door de financiële markten.

Hoe nu verder?

De sterke koersdaling op de aandelenbeurzen heeft zich in een enorm snel tempo voltrokken. Door een opeenstapeling van onvoorspelbare gebeurtenissen, zijn de aandelenbeurzen veel sterker gedaald dan verwacht. Desalniettemin verwachten wij nog steeds dat deze ontwikkelingen van tijdelijke aard zijn. 


Na verloop van tijd zullen we in het Westen – net als in China – een piek zien van het aantal nieuwe besmettingsgevallen.  Wanneer het normale leven geleidelijk aan wordt hervat, zal de stemming op de beurzen bedaren. Wij twijfelen er niet aan dat aandelenkoersen zich vervolgens zullen herstellen. Wanneer dit zal gebeuren is echter onzeker.  


In onze optiek heeft paniek op de beurzen ertoe geleid dat koersen te sterk zijn gedaald in verhouding tot het risico op de langere termijn. Wij vinden het daarom onverstandig om op dit moment aandelen te verkopen.
 


Deel via social media: