Marktupdate: beweeglijkheid op de beurzen

Marktupdate: beweeglijkheid op de beurzen

De afgelopen dagen is het beweeglijk op de aandelenbeurzen. In deze marktupdate leggen we uit wat er speelt en hoe wij hier tegenaan kijken.

Aanleiding voor de beweeglijkheid

Belangrijkste aanleiding voor de huidige beweeglijkheid is de angst voor een mogelijke economische recessie. Zo noteerde de Duitse economie een negatieve groei van -0,1% in het tweede kwartaal van 2019. Daarnaast spelen dalende rentes nog een rol. In Amerika is de 10-jaars rente nu onder niveau van de 2-jaars rente gedaald. In het verleden is dit wel eens een voorbode geweest van een economische recessie in Amerika. Samen met het voortslepende handelsconflict en een mogelijke Brexit zorgt dit op dit moment voor onzekerheid op de beurzen.

Wat is de visie van Care IS?

In het feit dat de 2-jaars rente in Amerika nu hoger is dan de 10-jaars rente zien we geen aanleiding voor een economische recessie. Naar dit fenomeen hebben we uitgebreid onderzoek gedaan. In tegenstelling tot het verleden is er geen sprake van sterk oplopende inflatie; de kans op een recessie als gevolg van renteverhogingen om inflatie tegen te gaan, achten wij daarom zeer klein. Ook lijkt er geen sprake te zijn van opgeblazen waarderingen op de financiële markten. Tot slot werd een inverse rentecurve in het verleden niet altijd gevolgd door een recessie.

Een blik op de economische cijfers

Vooral de Duitse economie heeft last van het handelsconflict tussen de VS en China. Eerder schreven we al dat we op termijn een oplossing verwachten voor het handelsconflict. Hoewel Trump de aanjager is, zien we dat hij snel bijdraait als de gevolgen voor Amerika te groot worden. Zo stelde hij een deel van zijn recent aangekondigde tariefsverhogingen gisteren uit tot het einde van het jaar.

 

De Amerikaanse economie staat er daarnaast goed voor. De economische groei blijft hoog, de werkloosheid historisch laag en het consumenten- en ondernemersvertrouwen positief. Amerikaanse bedrijfsresultaten bevestigden deze gunstige omstandigheden; maar liefst 73% van de bedrijven wist de winstverwachtingen van de aandelenanalisten het afgelopen kwartaal te verslaan. Signalen voor een recessie zien we hierin niet.

Tot slot

Omdat het sentiment op de financiële markten nu even tegenzit, worden slechte berichten uitvergroot. Hierdoor kunnen koersen van dag tot dag flink schommelen. Los van het negatieve sentiment zien we per saldo echter nog steeds een positieve economische groei wereldwijd. We zien daarom nu geen aanleiding om wijzigingen aan te brengen in de beleggingsportefeuilles.


Deel via social media: