Marktupdate: Brexitdeal en Amerikaanse kwartaalcijfers

Marktupdate: Brexitdeal en Amerikaanse kwartaalcijfers

In deze marktupdate gaan we in op de Brexitdeal van Boris Johnson en gepubliceerde Amerikaanse kwartaalcijfers. Beide onderwerpen verdienen in onze optiek de aandacht. De Amerikaanse bedrijfscijfers geven een eerste blik op de prestaties en vooruitzichten van de grootste bedrijven in ’s werelds grootste economie. Het sluiten van een Brexitdeal zou onzekerheden op de financiële markten wegnemen, wat gunstig kan zijn voor de Europese economie.

Brexitdeal, nu het parlement nog

Het overtuigen van het Britse parlement is nog geen gelopen race. Aanstaande zaterdag zal het parlement samenkomen om te stemmen over de Brexit deal. In deze fase strandde de eerdere deal die was onderhandeld door Theresa May. Een belangrijk verschil In de deal van Boris Johnson is dat de zogenaamde ‘backstop’ is geschrapt.

Ierse grens

Deze week is hard gewerkt aan deze backstop; een compromis over de grens tussen Ierland en de Britse provincie Noord-Ierland. Dit was het moeilijkste punt van de Brexit onderhandelingen. De uitdaging was om te voorkomen dat Noord-Ierland een heffingsvrije achterdeur zal vormen naar de EU, zonder het oprichten van controlepunten. 

Good Friday

Het oprichten van controlepunten zou namelijk in strijd zijn met de 1998 Good Friday Agreement, een belangrijke stap in het vredesproces in Noord-Ierland. In de nieuwe deal zal Noord-Ierland binnen de douane-unie van het VK blijven vallen. EU tarieven zullen alleen worden geheven over VK goederen die de Noord-Ierse grens passeren met Ierland (en dus de EU) als uiteindelijke bestemming. 

Eerste cijfers VS binnen

Traditiegetrouw zijn Amerikaanse banken vroeg met het publiceren van de kwartaalcijfers. Beleggers zien in het bijzonder uit naar de publicatie van financiële instellingen, omdat deze onder druk staan vanwege de lage renteomstandigheden. 

Banken stellen niet teleur

Vooralsnog stellen de cijfers niet teleur. Bedrijven als JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Citigroup en BlackRock rapporteerden hogere kwartaalcijfers dan door de analisten werd verwacht. Dertig procent van de Amerikaanse financiële instellingen hebben inmiddels hun kwartaalcijfers gepubliceerd. Hiervan wist 75% de analistenverwachtingen te verslaan.

Verwachtingen

Verwacht wordt dat dit kwartaal de winstgroei zal afnemen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is in principe niet vreemd, aangezien de positieve effecten van president Trumps belastinghervorming in 2018 op den duur afnemen. Om de dalende winstmarges in perspectief te plaatsen hebben we onderstaande grafiek toegevoegd.

Marktupdate: Brexitdeal en Amerikaanse kwartaalcijfers

In bovenstaande grafiek is de verwachte winstmarge van S&P500 bedrijven te zien. Het laat zien hoeveel procent van de omzet bestaat uit winst. Hoe meer winst er wordt behaald, des te sterker de waarde van een bedrijf kan toenemen. 

De sterke stijging eind 2017 is het gevolg van de belastinghervorming van president Trump. De laatste drie kwartalen zien we de verwachte winstmarge inderdaad afnemen. We zien echter ook dat de winstmarges nog steeds enorm hoog zijn. 


Deel via social media: