Marktupdate: Chinees Coronavirus

Marktupdate: Chinees Coronavirus

Het aantal dodelijke slachtoffers van het Coronavirus in China is opgelopen tot 9. De Chinese autoriteiten ontmoedigen publieke bijeenkomsten in de provincie Hubei, waar het virus eind vorig jaar ontstond.

 

Financiële markten zijn logischerwijs niet blij met de uitbraak van een nieuw virus. Wel werd de reactie van de Chinese autoriteiten goed ontvangen door beleggers. Het is vooraf moeilijk te zeggen wat de potentiële economische impact zal zijn. Wel kunnen we kijken naar uitgevoerd onderzoek en naar de impact van de SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) uitbraak in 2003.

1) Impact op de economie

Onderzoek uit 2017 door economisten Victoria Fan, Dean Jamison en Lawrence Summers schatten de verwachte jaarlijkse verliezen als gevolg van pandemische risico’s op ca. $500 miljard (0,6% van het wereldwijde inkomen). Een andere studie uit 2016 door de Commission on a Global Health Risk Framework for the Future schat dat pandemische ziektes de wereldwijde economie meer dan $ 6 biljoen kost in de 21e eeuw (wat neerkomt op meer dan $60 miljard per jaar). 

2) Impact op de financiële markten

De impact bepalen van één factor op de financiële markten is een lastig. De ontwikkeling van de financiële markten omvat namelijk vele verschillende factoren variërend van economische data, bedrijfsresultaten en politieke ontwikkelingen.

 

Ten tijde van de SARS uitbraak in 2003 speelde bijvoorbeeld ook de VS invasie van Irak. Deze invasie had misschien wel een gelijkwaardige – zoniet nog grotere – impact op de beurskoersen.

 

Dat gezegd hebbende lijkt de impact op beurskoersen van een ziekte uitbraak beperkt. Nadat de Chinese autoriteiten de uitbraak van SARS hadden gemeld aan de World Health Organization (WHO) in 2003, daalde Chinese beurskoersen ten opzichte van wereldwijde aandelen. Echter was het verlies na slechts 6 maanden weer ingehaald.

3) Economische kosten SARS

Een onderzoek van Jong-Wha Lee en Warwick McKibbin schat de wereldwijde kosten van SARS in 2003 op $40 miljard. Een rapport van de International Air Transport Association (AIATA) schat dat de wereldwijde economische groei 0,1% is achtergebleven als gevolg van de uitbraak.

4) Winners en verliezers

Ondanks de verstoring van de wereldwijde economie, hebben virusuitbraken een positieve impact op farmaceutische aandelen. Toeristische en reis-gerelateerde aandelen (hotels, vliegtuigmaatschappijen etc.) worden juist extra zwaar geraakt. Tijdens de SARS uitbraak daalden de retailverkopen in China als gevolg van afnemende consumenten uitgaven.

 

Bron: Thomson Reuters


Deel via social media: