De Iraanse militair commandant Qassem Soleimani is vrijdag 3 janauri om het leven gebracht door een Amerikaanse drone-aanval. In deze marktupdate vatten wij de situatie samen en geven onze visie op de consequenties voor de financiële markten.
Een korte terugblik
In 2018 hebben de VS zich teruggetrokken uit een nucleaire deal tussen Iran en andere grootmachten. Sindsdien hebben de VS sancties opgelegd aan Iran door de export van Iraanse olie in te dammen. De Iraanse economie lijdt zwaar onder deze sancties.
Om zich af te zetten tegen de opgelegde sancties en haar invloed in het Midden-Oosten te vergroten, lag Iran het afgelopen jaar regelmatig in de clinch met het Westen.
Iran wil graag haar invloed in het Midden-Oosten uitbreiden, Soleimani was de drijvende kracht achter deze wens. Voor veel Iraniërs was hij een nationale held. De reacties op deze aanval waren dan ook fel, waarbij (doods)bedreigingen jegens de Verenigde Staten niet werden geschuwd.
Consequenties van de aanval
Iran heeft aangegeven wraak te zullen nemen op de VS voor het ombrengen van commandant Qassem Soleimani. De Amerikaanse president Trump reageerde op zijn beurt dat hij 52 Iraanse doelwitten heeft aangemerkt die zullen worden geraakt mocht Iran overgaan tot wraakacties.
Afgelopen zondag liet Iran weten zich niet langer te zullen houden aan afspraken van de nucleaire deal die in 2015 is gesloten met zes belangrijke wereldmachten. Vandaag kwam zij hier echter op terug door te stellen dat zij bereid is om de gemaakte toezeggingen te blijven nakomen.
Hoewel de financiële markten schrokken van deze situatie, was de daadwerkelijke impact vrij beperkt. Wereldwijde aandelen (genoteerd in euro’s) zakten in de dagen daarna met ca. 0,5%. Daarmee is het rendement voor wereldwijde aandelen nog steeds positief voor de maand januari. Vandaag zien we de aandelenbeurzen stabiliseren met een positief resultaat op het moment van schrijven.
Verwachte gevolgen voor de financiële markten
Wij verwachten niet dat deze kwestie grote blijvende gevolgen zal hebben voor de financiële markten. Net als de raketaanval in 2018 van de VS op Syrië, verwachten wij dat de economische impact beperkt zal zijn.
Destijds werd ook gevreesd voor een geopolitieke escalatie, mede omdat ook Rusland betrokken was als medestander van de Syrische overheid. Deze situatie had overeenkomsten met het voorval in Iran; dit was ook een wapenfeit met mogelijke serieuze gevolgen. Uiteindelijk liep dit conflict met een sisser af.
Het is natuurlijk niet uit te sluiten dat Iran overgaat tot een wraakactie waardoor de situatie verder zou escaleren. Echter lijkt dit ons niet waarschijnlijk gezien de mate waarin president Trump bereid is terug te slaan. Ook het feit dat Iran na 2 dagen al terugkomt op haar besluit over de nucleaire voorwaarden wijst in de richting dat de soep mogelijk niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend.