Marktupdate: Draghi kondigt uitbreiding steunmaatregelen aan

Donderdag 10 maart jl. heeft de ECB bekend gemaakt haar steun maatregelen uit te breiden: 

  1. De depositorente wordt verder verlaagd van -0,3 naar -0,4%;
  2. Maandelijks wordt 80 miljard obligaties opgekocht, waarvoor nu ook bedrijfsobligaties in aanmerking komen (was 60 miljard);
  3. De herfinancieringsrente werd verlaagd van 0,05% naar 0%.

De maatregelen hebben tot doel om de inflatie aan te jagen. De ECB probeert dit door het onaantrekkelijk te maken om geld op de rekening te houden. Vooral banken moeten meer krediet gaan verstrekken om investeringen te stimuleren. 

 

Markten wisten niet goed hoe ze de nieuwe maatregelen moesten interpreteren. Binnen een kwartier na de aankondiging van het pakket stonden de beurzen ruim 3% hoger en was de Euro 1% gedaald ten opzichte van de US dollar. Na de persconferentie draaide de stemming. Aan het einde van de handelsdag stonden de beurzen meer dan 1% lager en was de Euro juist flink gestegen.

 

In de Verenigde Staten verbeterden de cijfers over de arbeidsmarkt naar het beste niveau sinds 2009. Aan de andere kant werd de daling van de Chinese economische groei bevestigd door economische cijfers. Tenslotte vormt de lage olieprijs op korte termijn een risico: diverse bedrijven en landen missen door de daling van de olieprijs een substantieel stuk van de inkomsten, waardoor zij hun verplichtingen niet kunnen nakomen.

 

De stemming op de effectenmarkten wordt momenteel afgewisseld tussen positief (op basis van lange termijn verwachtingen) en negatief (op basis van korte termijn risico’s). Care IS heeft vanwege de aanwezige risico’s besloten om de huidige onderwogen positie vooralsnog te handhaven. 

 


Deel via social media: