Marktupdate: Drukke week op beurzen

Marktupdate: Drukke week op beurzen

In deze marktupdate stellen wij u op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op de financiële markten.

Amerikaanse Fed verlaagd beleidsrente

Gisteren heeft heeft de U.S. Federal Reserve opnieuw de beleidsrente verlaagd met 25 basispunten. Dit met als doel om de langste economische expansie ooit te ondersteunen. De economische vooruitzichten werden door de Fed voorzitter Jerome Powell beschreven als gunstig. De verlaging beschouwt hij dan ook als een soort ‘verzekering’ tegen de marktrisico’s waaronder het handelsconflict tussen China en de VS. 

Bank of Japan (BoJ) houdt monetair beleid stabiel

In tegenstelling tot de Amerikaanse Fed bracht de BoJ geen wijzigingen aan in het monetaire beleid. Wel hintte de Japanse centrale bank op een verhoogde kans dat er in oktober meer monetaire stimulering. Dit deed zij door sterkere uitlatingen over risico’s voor de Japanse economische groei. De beleidsrente blijft voorlopig staan op het niveau van -0,1% en ook blijft de BoJ sturen op een 0%-renteniveau voor de 10-jaars rente.

Europese bankaandelen in de lift

Europese aandelen stijgen vanmorgen 20 september, aangevoerd door bankaandelen. Dit is voornamelijk het gevolg van de Fed beslissing. Een verlaging van de rente is op zich niet positief voor banken, omdat een lager renteniveau het verdienmodel onder druk zet. Deze renteverlaging kwam echter niet als een verrassing en zat daarom al grotendeels verdisconteerd in de aandelenkoersen. Naast de renteverlaging duidde Jerome Powell op een hogere barrière voor toekomstige renteverhogingen. Het zijn vooral deze vooruitzichten op minder toekomstige renteverlagingen die bankaandelen doen stijgen.

VS-China handelsgesprekken hervat

Vandaag zullen Amerikaanse en Chinese onderhandelaars de face-to-face onderhandelingen hervatten voor het eerst in bijna 2 maanden tijd. De onderhandelingen op donderdag en vrijdag zijn bedoeld om een fundering te leggen voor gesprekken die plaats zullen vinden begin oktober. De nadruk van de gesprekken zal waarschijnlijk liggen op de agrarische sector, waarbij de VS van China verlangt dat zij de import van onder andere sojabonen uit de VS substantieel zullen verhogen.


Deel via social media: