Marktupdate: Europese aandelen in de lift

Marktupdate: Europese aandelen in de lift

Positieve ontwikkelingen rondom het handelsconflict en de Italiaanse politieke situatie zorde voor koersstijgingen op de Europese aandelenbeurzen. De onzekerheid over het verloop van de Brexit en de afkoelende economische groei is even naar de achtergrond verplaatst.

Onzekerheid Brexit neemt toe

De Engelse premier Boris Johnson zal het Britse parlement voor meer dan een maand opschorten in aanloop naar de Brexit. Dit tot grote woede onder de tegenstanders van de aanstaande Britse Exit. Aangejuicht door president Trump zal de zogenaamde ‘Queen’s Speech’ gehouden worden op 14 oktober en zal het parlement vanaf midden september geen zitting meer houden. Dit besluit verkort de tijd om een harde Brexit te dwarsbomen, maar vergroot ook de kans op een motie van wantrouwen gericht aan Boris Johnson. 

China en VS mogelijk in gesprek in september

China en de VS zijn in discussie over het houden van face-to-face handelsbesprekingen in september. China vindt dat beide partijen omstandigheden moeten scheppen om voortgang te creëren in de onderhandelingen. China voegde toe dat ze resoluut tegen een escalerende handelsoorlog zijn met de VS en dat ze bereid zijn het geschil kalm op te lossen. Dit nieuws werd door beleggers als positief ervaren.

Italiaan Conte mag nieuwe regering vormen

Twee voormalige politieke vijanden krijgen een kans om een nieuwe overheid te vormen. Dit is belangrijk omdat het een mogelijk keerpunt is in de relatie tussen Italië en de Europese Unie. De Italiaanse regering ligt regelmatig in de clinch met Brussel vanwege de gestelde fiscale budgetregels. Een nieuwe regering zou een einde kunnen maken aan deze onzekerheid. 

 

Vorige week trad Conte af nadat de samenwerking tussen de 5-sterrenpartij en de coalitiepartners uit elkaar viel. Nu wil de rechtse 5-sterrenpartij de samenwerking aangaan met de linkse Democratische Partij (PD). De financiële markten verwachten dat een regering onder Conte een prudentieel fiscaal beleid zal voeren en toekomstige confrontatie met Brussel uit de weg zal gaan. Hierdoor zette de Italiaanse aandelenrally voort en daalde de 10-jaars rente naar de 1,0%.


Deel via social media: