Marktupdate: handelsconflict weer op de voorgrond

Marktupdate: handelsconflict weer op de voorgrond

Beurskoersen waren de afgelopen twee weken beweeglijk vanwege het handelsconflict tussen de VS en China. Trump kondigde meer tarieven op Chinese importgoederen aan, waarop beleggers negatief reageerden. Na geruststellende woorden van Trump deze week stegen de koersen weer.


In deze marktupdate gaan we in op de impact van het handelsconflict op de economische groei en wat dat betekent voor de beurskoersen en voor de ontwikkeling van uw portefeuille.

Wat is er gebeurd?

Vorig jaar hebben de Verenigde Staten een tarief van 10% ingesteld op diverse Chinese importproducten. Vanaf vrijdag 10 mei is deze heffing verhoogd naar 25%.

 

Trump geeft als reden hiervoor dat de Chinezen eerder gedane toezeggingen hebben geschrapt uit de concepttekst van de handelsovereenkomst. Daardoor hebben de onderhandelingen vertraging opgelopen. Inmiddels hebben de Chinezen tegenmaatregelen aangekondigd.  

Wat zijn de gevolgen voor de economische groei

Onderzoeksinstituten schatten dat de invloed van het handelsconflict op de wereldeconomie beperkt is. Bij een volledige escalatie van het handelsconflict, zal de wereldwijde economische groei naar verwachting 0,7% lager uitvallen. De economische groei blijft dan nog steeds 2,8%. 

Verwachting

Trump is en blijft onvoorspelbaar. Na de agressieve woorden van vorige week, probeerde hij deze week beleggers juist gerust te stellen. Hij gaf aan dat de deal met China eerder komt dan de meeste mensen denken.

 

Niemand is gebaat bij een handelsconflict, ook president Trump niet. Daarom verwachten wij dat de onderhandelingen uiteindelijk tot een handelsovereenkomst zullen leiden. Tot die tijd zijn de economische groeiverwachtingen hoog genoeg om de impact van het handelsconflict op te vangen.

 

Wij zien voorlopig geen aanleiding om vanwege het handelsconflict wijzigingen aan te brengen in de modelportefeuilles.

 


Deel via social media: