Marktupdate: Handelsoorlog en Europa

Marktupdate: Handelsoorlog en Europa

China zal de tarieven op bepaalde Amerikaanse goederen halveren. China hoopt dat de overeengekomen handelsdeal kan worden nageleefd om zo het marktvertrouwen te verhogen, de bilaterale handelsontwikkelingen verder te verbeteren en zo de economische groei te ondersteunen. Naast het positieve sentiment rond het coronavirus, is dit een welkome ontwikkeling op de financiële markten. Europese beurzen staan momenteel ca. +0,60% in het groen.

Duitse industriële orders dalen in december

Duitse Industriële orders zijn in december gedaald als gevolg van een zwakkere vraag vanuit Europese landen. Dit kan een indicator zijn voor aanhoudende zwakke groei in de maakindustrie van Europa’s grootste economie. 

Europese groei is zwak, maar stabiliseert (Lagarde)

Lagarde is van mening dat de zeer ruime monetaire beleidsmaatregelen nog nodig zijn om de EU te beschermen tegen internationale tegenslagen. Hoewel de dreiging van de handelsoorlog tussen de VS en China is afgenomen, is de uitbraak van het coronavirus een nieuw punt van aandacht. De economie blijft stabiel: consumptie is nog steeds stijgende en werkloosheid staat op een 12-jaars laagtepunt. Wel blijft de inflatie zwak en de lage economische groei is een belemmering voor een opwaartse druk op deze inflatie. Ook heeft de lage rente omgeving geleid tot risicovollere leningen een boom in de huizenmarkt, iets wat extra aandacht eist van de ECB volgens Lagarde.


Deel via social media: