Marktupdate november 2023

Marktupdate november 2023

In deze marktupdate blikken we terug op de afgelopen weken en delen we onze verwachtingen voor de komende periode.

Het vierde kwartaal begon onrustig

Begin oktober daalden aandelenkoersen wereldwijd. De belangrijkste reden hiervoor was een stijging van de Amerikaanse rente. Amerika heeft de grootste economie ter wereld en heeft daardoor een grote impact op de financiĆ«le markten. 

De stijgende rente in de VS leidde tot zorgen onder aandelenbeleggers. Een stijgende rente maakt het voor bedrijven namelijk uitdagender om winstgroei te realiseren.

De rentestijging werd veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder onzekerheid omtrent het Amerikaanse overheidsbeleid en spanningen in het Midden-Oosten. 

Eind oktober stabiliseerde de beurs

Eind oktober keerde het tij wat betreft de stijgende rente. In een persconferentie liet de Amerikaanse centrale bank blijken dat zij de beleidsrente waarschijnlijk niet verder zal verhogen. Tegelijkertijd namen ook de zorgen af omtrent de Amerikaanse staatsschuld. De Amerikaanse overheid maakte namelijk bekend dat zij in het vierde kwartaal minder schulden hoeft aan te gaan dan eerder werd verwacht. Mede dankzij deze ontwikkelingen werd de rentestijging eind oktober een halt toegeroepen.

Positieve resultaten in november

Tot opluchting onder aandelenbeleggers daalde de rente in november. Hierdoor herstelden aandelenkoersen van de eerdere daling in oktober. Naast de lagere rente droegen ook andere positieve ontwikkelingen bij aan een optimistischer beurssentiment. De Amerikaanse economie groeide steker dan verwacht, de kerninflatie bleef dalen en meer dan 80% van de grootste Amerikaanse bedrijven overtroffen de winstverwachtingen. 

De komende periode

Voor de komende periode sluiten wij niet uit dat ontwikkelingen omtrent de rente de beurzen opnieuw in beweging zetten. Desondanks zien wij, gelet op de overwegend positieve economische ontwikkelingen, ruimte voor verdere koersstijgingen.


Deel via social media: