Marktupdate: Trump twittert beurzen op en neer

Marktupdate: Trump twittert beurzen op en neer

De Europese beurzen waren afgelopen vrijdag nog maar net gesloten toen het handelsconflict weer oplaaide. In deze marktupdate vatten wij de ontwikkelingen samen.

Kibbelende grootmachten

China konidgde onverwacht nieuwe handelstarieven aan op importproducten ter waarde van $75 miljard. De Amerikaanse beurzen - die nog wel open waren - schoten direct in het rood. Als reactie Twitterde president Trump zich een slag in de rondte en kondigde allerlei tegenmaatregelen aan.

Twitterende Trump

De reactie van President Trump liet niet lang op zich wachten. Naast de aankondiging van nieuwe handelstarieven riep hij Amerikaanse bedrijven ook op om zich terug te trekken uit China. Als gevolg sloten de Amerikaanse beurzen zo'n 2,5% lager.

Tijdens het weekend kalmeerde de stemming

Gedurende het weekend bedaarde de situatie tussen beide landen. Zo werd de oproep aan Amerikaanse bedrijven om China te verlaten toch weer ingetrokken door Trump. Ook sprak hij vriendelijke woorden over de Chinese president Xi Jinping. 

Beide partijen willen nog steeds onderhandelen

Volgens Trump heeft Beijing inmiddels contact opgenomen met Washington met het voorstel om weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Donald Trump is hiertoe bereid en denkt dat ze uiteindelijk een goede handelsdeal zullen sluiten.

China wil ‘kalme’ oplossing

China is bereid om het handelsconflict met de VS op te lossen met behulp van ‘kalme’ onderhandelingen. De Chinezen zijn een resoluut tegenstander van een escalerend conflict. Ook zijn ze ervan overtuigd dat een escalatie nadelig is voor China, de VS en de rest van de wereld.

Niemand is gebaat bij een handelsoorlog

Uiteindelijk is niemand gebaat bij een handelsoorlog. Wat dit betreft zijn wij het eens met de uitlatingen van de Chinese overheid. Ook denken wij – net als President Trump – dat er uiteindelijk een nieuw handelsverdrag wordt gesloten. Hoe lang dit op zich zal laten blijft echter onzeker.

 


Deel via social media: