Marktupdate: Vrees voor recessie doet koersen dalen

Marktupdate: Vrees voor recessie doet koersen dalen

De afgelopen week leidde bezorgdheid over een aanstaande recessie tot beweeglijkheid op de beurzen. Deze bezorgdheid werd gevoed door publicaties in de media, waaronder een negatieve groei van de Duitse economie over het tweede kwartaal. 

Rentecurve versterkte het effect

Twijfels over de economische vooruitzichten zorgde voor dalende rentes in de VS, waardoor de 10-jaars rente lager werd dan de 2-jaars rente. Deze zogenaamde ‘inverse rentecurve’ ging in het verleden wel eens een vooraf aan een recessie. Daarom was dit voor veel beleggers een reden om hun aandelen van de hand te doen.

 

Lees ook: Marktupdate: beweeglijkheid op de beurzen

Huidige omstandigheden zijn anders

De omstandigheden waarin een inverse rentecurve in het verleden een recessie voorspelde zijn totaal anders dan vandaag. Vaak was er sprake van sterk oplopende inflatie. De centrale bank probeerde deze inflatie te temperen door de rente te verhogen. Dit leidde tot minder kredietverstrekking van banken aan ondernemingen. Ondernemingen die te afhankelijk waren geworden van bankleningen bezweken als gevolg. Vandaag is er voldoende krediet beschikbaar. Daarbij loopt de inflatie niet sterk op, deze staat zelfs nog onder de 2%-doelstelling. Ook verlaagde de centrale bank recentelijk juist de rente, in plaats van deze te verhogen. 

Amerikaanse vooruitzichten zijn goed

Verschillende datapublicaties over de maand juli wijzen niet in de richting van een recessie. Volgens een bekende maandelijkse Amerikaanse enquête is in de maand juli het optimisme onder het Amerikaanse MKB toegenomen. Ook het consumentenvertrouwen nam toe en de uitgebrachte data over de Amerikaanse huizenmarkt was prima.

Verstorende factoren

Maar waarom is er dan toch sprake van een inverse rentecurve? Wij denken dat grote internationale renteverschillen invloed hebben op het renteniveau. De Amerikaanse rente staat aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld de rente in Europa en Japan. Hierdoor is Amerikaans staatspapier een relatief aantrekkelijkere investering. Dit positieve renteverschil drijft de vraag naar Amerikaans staatspapier op, waardoor het renteniveau daalt.

Reactie gedreven door sentiment

Wij zijn van mening dat de reactie voornamelijk gedreven werd door sentiment. Vandaag zijn er veel factoren die beleggers onzeker maken, denk bijvoorbeeld aan Brexit en het handelsconflict. Onzekere beleggers zijn sneller geneigd om emotioneel te handelen op basis van nieuwspublicaties. Op basis van fundamentele economische data verwachten wij op de korte termijn geen recessie in de Verenigde Staten. 

 


Deel via social media: