Ontwikkelingen financiële markten

Ontwikkelingen financiële markten

Het jaar 2019 is sterk uit de startblokken gekomen. Dit in schril contrast met het laatste kwartaal van 2018. Tegen het jaareinde zagen we het negatieve sentiment op de markt keren. Als gevolg hiervan herstelde de waarde van aandelen en zijn de koersen in 2019 inmiddels met ruim 10% gestegen. Hierdoor is het verlies over het jaar 2018 ruimschoots gecompenseerd. Onderstaand lichten we toe welke ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de sterke koersstijging in 2019 en blikken we kort vooruit.


Amerikaanse Centrale Bank matigt renteverhogingen

Een belangrijke reden voor het positieve sentiment was de gewijzigde toon van de Amerikaanse centrale bank. Eerder werd gehint op verdere geleidelijke renteverhogingen voor het jaar 2019. In januari gaf de Centrale Bank aan ‘geduldig’ te zijn met het verder verhogen van de rente. Renteverhogingen worden geassocieerd met een remmend effect op de economische groei. Daarom werd het vooruitzicht op minder renteverhogingen positief ontvangen op de beurs.


Vooruitzichten handelsoorlog verbeteren

Goede ontwikkelingen in de handelsoorlog tussen China en de VS stemden beleggers positief. Sinds begin dit jaar is Amerika opnieuw in gesprek te gaan met China. Deze week gaf Donald Trump aan dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt tijdens de gesprekken. De aanstaande verhoging van de handelstarieven heeft hij daarom uitgesteld. Terwijl een oplossing voor het conflict langzaam vorm begint te krijgen, zien we het vertrouwen onder beleggers toenemen. 


Amerikaanse economie in goede conditie

Gepubliceerde data over de Amerikaanse economie toonde aan dat de economie nog steeds in zeer goede staat verkeert. Dit ondanks de historisch lange ‘Government Shutdown’ vanwege financiering voor de muur langs de Mexicaanse grens. De binnenlandse consumptie – die 70% van de Amerikaanse economische groei uitmaakt – blijft op peil en ook de arbeidsmarkt floreert. Daarnaast waren de gepubliceerde winstgroeicijfers over het jaar 2018 uitzonderlijk hoog, waarbij een dubbelcijferige winstgroei werd gepubliceerd. 


Geen reden tot hoogtevrees

De sterke stijging op de aandelenbeurzen is naar onze mening geen reden tot zorg wat betreft de hoogte van aandelenkoersen. De stijging van afgelopen maanden beschouwen wij als het herstel van de daling in 2018. Eind 2018 zagen we dat politici zich constructiever opstelden wat betreft een aantal risico’s. Dit stemde beleggers positief waardoor aandelenkoersen in 2019 met ruim 10% stegen. Hoewel er altijd risico’s blijven bestaan die roet in het eten kunnen gooien, staat de economie er fundamenteel gezien goed voor. Wij verwachten dan ook dat er na het herstel in de afgelopen maanden nog steeds ruimte is voor verdere koersstijgingen. 

 


Deel via social media: