Na de Amerikaanse en Japanse centrale bank is begin 2015 ook de ECB overgegaan tot het stimuleren van de economie door middel van zogenaamde “quantitative easening”. De centrale bank koopt hierbij obligaties om de rente laag te houden en uitgaven te stimuleren.
De verwachting was dat de Amerikaanse FED de rente in september zou verhogen. Voorafgaande aan de vergadering van de FED daalden markten scherp, vanwege de angst voor een Chinese groeivertraging en de impact op de wereldeconomie. De FED heeft besloten om de rente verhoging voorlopig uit te stellen. Op 22 oktober heeft de ECB aangegeven, dat zij de marktontwikkelingen scherp in de gaten houdt en indien nodig bereid is het stimuleringsprogramma uit te breiden. Een dag later verlaagde de Chinese centrale bank de rente met 0,25%.
De aandelenmarkten reageerden euforisch op de woorden van de ECB. De AEX ging twee dagen achter elkaar met meer dan 1,5% omhoog. De indicatie dat de rente voorlopig laag blijft, vonden beleggers belangrijker dan de risico’s die de markten in het derde kwartaal beheersten. Door het beleid van de ECB blijft sparen onaantrekkelijk, waardoor steeds meer vermogen de weg zal zoeken naar de effectenmarkten.