Toelichting aankoop aandelen Verenigde Staten en Europa

Op maandag 26 oktober heeft Care IS de onderwogen positie in aandelen gedeeltelijk opgebouwd. Circa 40% van de liquiditeiten is gebruikt om aandelen uit de Verenigde Staten en Europa aan te kopen.

In het derde kwartaal heeft Care IS de beleggingen in aandelen stapsgewijs afgebouwd. Aanleiding hiervoor was de toegenomen volatiliteit (beweeglijkheid) op de financiƫle markten. Deze volatiliteit werd onder andere veroorzaakt door de angst onder beleggers voor een Chinese groeivertraging en de impact daarvan op de wereldeconomie. Daarnaast zorgden de problemen rond Volkswagen en de mogelijke impact daarvan op de economische groei in Duitsland voor onrust op de aandelenbeurzen.

In de afgelopen twee weken is de volatiliteit op de aandelenbeurzen gedaald en is het sentiment onder beleggers verbeterd. Een belangrijke reden hiervoor is de actie van centrale banken wereldwijd:

  • De Amerikaanse centrale bank (FED) gaf eind september aan de beleidsrente in de VS nog niet te verhogen.
  • Vorige week donderdag 22 oktober kondigde de Europese centrale bank (ECB) aan dat zij het stimuleringsprogramma mogelijk uitbreidt, als er signalen komen dat de Europese economische groei vertraagt.
  • Een dag later verlaagde de Chinese centrale bank de beleidsrente met 0,25%.

Omdat de volatiliteit op de aandelenbeurzen is gedaald, het sentiment onder beleggers is verbeterd en de centrale banken wereldwijd actie blijven ondernemen om de economische groei te ondersteunen, heeft Care IS besloten om circa 17% van de positie in aandelen weer aan te kopen. Het betreft circa 11% in Amerikaanse aandelen (Vanguard S&P 500 ETF) en 6% in Europese aandelen. Na het uitvoeren van de transacties wordt nog 23% van de weging in aandelen op de geldrekening aangehouden.

Voor de positie in Europese aandelen hebben we een nieuwe ETF geselecteerd: Vanguard FTSE Developed Europe ETF. De totale jaarlijkse kosten (TER) van deze ETF zijn 0,12% en daarmee is deze ETF 0,08% goedkoper dan de iShares Stoxx 600 ETF die voorheen in de portefeuilles was opgenomen. Verder zijn de transactiekosten van de Vanguard ETF lager omdat het fonds op Euronext Amsterdam wordt verhandeld.


Deel via social media: