Update ontwikkelingen financiële markten

Update ontwikkelingen financiële markten

Afgelopen dagen zijn de koersen van aandelen wereldwijd gedaald. Na een positief derde kwartaal is het sentiment in de maand oktober versoberd. In dit nieuwsbericht lichten we de situatie op de financiële markten toe.
 
Vannacht daalde de Amerikaanse en Aziatische aandelenbeurs. Zoals verwacht volgde vanochtend de Europese aandelenbeurs. Al daalde deze minder sterk dan de andere regio’s. De voornaamste reden voor deze dalingen is een verwachte stijging van de Amerikaanse rente. Verder staat het handelsconflict tussen de VS en China nog steeds op de voorgrond, ondanks dat er de afgelopen periode weinig concreets was te melden.

Sterk fundament

Begin deze maand publiceerde de Amerikaanse overheid cijfers over hoe de economie ervoor staat. Deze cijfers waren uitzonderlijk positief. De voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank stelt zelfs dat de sterke economische groei nog een tijd kan doorzetten. Deze goede staat van de Amerikaanse economie leidt bij bepaalde beleggers tot zorgen over een stijgend renteniveau. Een stijgende rente maakt vastrentende beleggingen aantrekkelijker ten opzichte van aandelen en leidt tot hogere financieringslasten voor bedrijven.
 
In februari van dit jaar zagen we een vergelijkbaar scenario: positieve economische cijfers wakkerden de angst voor stijgende rentes aan, waardoor aandelenkoersen daalden. In de maand mei waren de beurzen weer hersteld van deze daling. Aandelenkoersen stijgen meestal langzaam, terwijl dalingen snel en kortstondig zijn. Dat is het emotionele aspect van de beurs. Dit is ook de reden om als belegger een lange beleggingshorizon aan te houden en niet direct in paniek te raken. 

 

Onze visie

Het is belangrijk om het marktsentiment te onderscheiden van de feiten. De Amerikaanse economie staat er goed voor. Het zijn de positieve economische ontwikkelingen die – net als in februari – beleggers doen vermoeden dat de rente mogelijk sneller zal stijgen. Ten opzichte van februari zien wij weinig tot geen fundamentele veranderingen. Destijds verbeterde het sentiment na publicatie van sterke bedrijfscijfers. De eerste cijfers over het derde kwartaal zullen de komende weken worden gepubliceerd. Gezien de gunstige economische omstandigheden verwachten wij opnieuw positieve kwartaalcijfers. 

Uw beleggingsportefeuille

Vanuit bovenstaand perspectief zien wij geen aanleiding om wijzigingen aan te brengen in uw beleggingsportefeuille. Mede omdat we binnen uw portefeuille het accent hebben gelegd op minder risicovolle, stabiel renderende aandelen. Zo is de technologiesector – die nu harder geraakt wordt – onderwogen in uw portefeuille.
 
In alle risicoprofielen beleggen we naast aandelen ook in obligaties. Juist nu zorgen obligaties voor stabiliteit in uw portefeuille. De bedrijfsobligaties zijn nauwelijks geraakt, terwijl staatsobligaties zelfs zijn gestegen. Uiteraard blijven we de ontwikkelingen op de voet volgen.

 


Deel via social media: