Dinsdag 25 augustus heeft Care IS opnieuw een deel van de aandelen in de beleggingsportefeuilles verkocht. Het betreft de verkoop van de volledige positie SPDR Emerging Markets Smallcap UCITS ETF en één derde van de positie in de Think Global Equity UCITS ETF.
In totaal is circa 17% van de beleggingen in aandelen binnen de beleggingsportefeuilles liquide gemaakt. Hiervan bestaat 12% uit wereldwijde aandelen en 5% uit aandelen uit opkomende landen. De opbrengst van de verkoop zal voorlopig op de geldrekening worden aangehouden.
Op vrijdag 21 augustus heeft Care IS al een deel van de beleggingen in aandelen verkocht. De reden om dinsdag opnieuw een deel van de aandelenbeleggingen in de beleggingsportefeuilles te verkopen, is de toegenomen volatiliteit (beweeglijkheid) op de aandelenbeurzen wereldwijd. Hierdoor zijn de risico’s binnen de beleggingsportefeuilles van Care IS verder opgelopen.
Afgelopen maandag was één van de onrustigste beursdagen van de afgelopen jaren. Gedurende de middag stonden de Europese aandelenbeurzen op een verlies van -9%. Tegen het einde van de middag veerde de Europese beurzen licht op en sloten uiteindelijk met een verlies van -5%. Gisteravond sloten ook de Amerikaanse aandelenbeurzen met koersverliezen van rond de -4%. Dinsdag begonnen de Aziatische beurzen (opkomende landen) aan een nieuwe beursdag, waarbij de belangrijkste beursindexen van China en Japan weer flinke koersdalingen hebben laten zien.
De volatiliteit van de aandelenbeurzen wereldwijd is gestegen tot het hoogste niveau in de afgelopen vier jaar. Door deze stijging is het risico in de beleggingsportefeuilles van Care IS in de afgelopen dagen verder opgelopen. Om de risico’s in de beleggingsportefeuilles te verlagen, heeft Care IS de beleggingen in aandelen verder afgebouwd.
Wat veroorzaakt de onrust op de financiële markten?
De belangrijkste oorzaak voor de onrust op de financiële markten is de onzekerheid onder beleggers over de tegenvallende economische groei in China. De Chinese economie is de laatste jaren sterk gegroeid en voor veel multinationals in Europa en Amerika een belangrijke afzetmarkt geworden. Als de economische groei in China stilvalt, zal dat een negatief effect hebben op de wereldhandel en de winsten van bedrijven wereldwijd.
De onrust in China heeft in de afgelopen maanden geleid tot stevige koersdalingen op de Chinese aandelenbeurzen. Om de koersdalingen een halt toe te roepen heeft de Chinese overheid verschillende maatregelen genomen. Twee weken geleden is bijvoorbeeld besloten de lokale munt (yuan) te devalueren. Daarmee is de Chinese problematiek voor bedrijven buiten China verder vergroot.
We blijven de ontwikkelingen in China en de risico’s op de wereldwijde aandelenmarkten scherp in de gaten houden.