Vermogende Nederlanders kiezen vaker voor beleggen dan sparen

Voor het eerst hebben Nederlanders meer vermogen in beleggingsfondsen dan op spaarrekening. De onaantrekkelijke, lage rente heeft er voor gezorgd dat Nederlanders met een vrij belegbaar vermogen van minimaal 50.000 euro meer geld in beleggingsfondsen aanhouden dan op de spaarrekeningen en deposito´s.

 

Uit een onderzoek van het Britse Schroders, dat vandaag is gepubliceerd, blijkt dat het percentage van het vermogen in beleggingsfondsen is gestegen van 26,5% in 2013 naar 36% in 2015. Het percentage spaargeld is juist gedaald naar 30%. Omdat door de lage rentestand het sparen momenteel nauwelijks loont, wordt er voor gekozen om meer te gaan beleggen.

Ook zijn de beleggingen in individuele aandelen afgenomen. Nog maar iets meer dan de helft van de beleggers heeft afzonderlijke aandelen in de portefeuille. Dat was vijf jaar eerder nog ruim drie op de vier.


De groei in beleggingsfondsen is vooral terug te vinden bij multi asset fondsen (25%). Multi asset fondsen (beleggingsfondsen die bestaan uit verschillende categorieen zoals aandelen, obligaties en vastgoed) zijn vooral gegroeid bij de grootbanken, die individuele advies en beheerportefeuilles hebben omgezet naar beleggingsfondsen. De AFM heeft de sector in juli gevraagd naar hun mening over deze ontwikkeling op het gebied van o.a. belangenconflicten, margeprikkels en kostentransparantie. Care IS belegt niet in fondsen waarin zij een (in)direct belang heeft.

 

Ook de beleggingen in index fondsen zijn gegroeid naar 3.7% van het vermogen. Care IS belegt uitsluitend in index fondsen. Index fondsen kopieren de invulling van een index zoals de AEX voor Nederlandse aandelen en de S&P 500 voor Amerikaanse aandelen. Care IS kiest voor index fondsen vanwege de lage kosten, transparantie in het beleggingsbeleid en de risico's en de goede verhandelbaarheid.


Deel via social media: