Visie en aanpak Care IS na Brexit

Tegen alle verwachtingen in, koos de meerderheid van de Britten om uit de Europese Unie te stappen. In de afgelopen week kwam er op de financiële markten juist steeds meer geloof dat de Britten zouden blijven. Uiteindelijk stemde ongeveer 52% vóór een vertrek uit de EU.

Beurzen kleurden rood

Aandelenbeleggers reageerden geschokt op de uitslag van het referendum. Aziatische en Europese aandelen daalden over een breed front. De Nederlandse AEX index opende met -10% op de borden. Een ander slachtoffer van deze Brexit is het Britse Pond, dat vandaag daalde naar het laagste niveau in 30 jaar. Europese staatsobligaties en grondstoffen stegen in koers omdat beleggers vluchtten naar veilige beleggingen. Aan het einde van de dag herstelden koersen echter weer; de AEX kon zo de helft van het opgelopen verlies aan het begin van de ochtend weer goedmaken.

Het verlies in de beleggingsportefeuilles was beperkt

De positionering en goede spreiding in de beleggingsportefeuilles heeft ervoor gezorgd dat het verlies beperkt is gebleven. Op een dag als vandaag helpt de spreiding over verschillende beleggingscategorieën, werelddelen en sectoren erg goed om de neerwaartse daling te beperken. De keuze om de valuta’s binnen de aandelenportefeuille niet af te dekken, zorgde ook voor extra demping. Zo is de waardedaling van de Amerikaanse aandelen in de beleggingsportefeuille vandaag slechts -0,50%. Dit komt door de forse stijging van de Amerikaanse Dollar ten opzichte van de Euro.

Natuurlijk verliezen we de risico’s niet uit het oog

De definitieve keuze voor een Brexit heeft er wel voor gezorgd dat er nieuwe wolken met onzekerheid boven Europa hangen. Zo moet bijvoorbeeld worden onderhandeld over nieuwe handelsverdragen. Tot die tijd verandert er echter nog niets. Deze onderhandelingen mogen namelijk twee jaar duren met zelfs een mogelijkheid om deze periode op te rekken.

 

Beleggers maken zich wel zorgen over de economische gevolgen. Het economische vertrouwen in de Eurozone krijgt door deze Brexit een flinke klap. Mogelijk zullen bedrijven hun investeringen hierdoor uitstellen, wat zal leiden tot minder economische groei. Verder wordt verwacht dat Londen niet langer het belangrijkste financiële centrum ter wereld zal zijn. Aandelen van financiële instellingen krijgen het vandaag dan ook flink te verduren op de beurs.

Sneeuwbal effect?

Een andere bron van zorg is een mogelijk sneeuwbal effect. De woorden Nexit en Frexit zijn al meerde malen uitgesproken. Of ook andere landen in Europa een referendum houden is nog onzeker. Dit kan een potentieel risico vormen voor de Eurozone in de toekomst.

Wat is de aanpak van Care IS na vandaag?

Zoals aangegeven is de impact in de beleggingsportefeuilles vandaag beperkt en reageerden de financiële markten vanochtend overtrokken. Mede op basis van onze volatiliteitsinschattingen hebben we besloten om vandaag niet in te grijpen. Hoe groot de gevolgen van Brexit exact zijn, wordt in de aankomende periode duidelijk. Er is geen ervaring met dergelijke gebeurtenissen. Uiteraard zullen we de situatie op de voet blijven volgen. Als de negatieve gevolgen van Brexit de financiële markten verder beïnvloeden en de volatiliteit en risico’s te hoog worden, ondernemen we actie in de beleggingsportefeuilles. 


Deel via social media: