Visie op de beurs en vooruitzichten

Visie op de beurs en vooruitzichten

Sinds het begin van dit jaar zitten beurskoersen in de lift. Niet alleen de Nederlandse AEX Index is flink gestegen, ook elders in de wereld stijgen aandelenkoersen. 

Waarom gaat het zo goed?

Lage rentes, positieve economische groei en relatief weinig risico’s. Dit zijn de voornaamste oorzaken voor de positieve stemming op de beurzen. Door de lage rente kunnen bedrijven goedkoop lenen en zo meer winst maken. Anderzijds is sparen met deze rentestanden onaantrekkelijk en vloeit er voortdurend nieuw geld naar de beurs. Dit drijft koersen verder op.

Economische groei blijft op peil

Het IMF verwacht voor 2019 een wereldwijde economische groei van 3,2%. Voor 2020 is de verwachting zelfs 3,5%. Ondanks negatieve uitlatingen over mogelijke recessies en afkoelende economische groei zijn de vooruitzichten dus positief.

Hoe zit het met de risico's?

De kwestie rond het handelsconflict is nog niet opgelost. Echter, er zijn wel gesprekken gaande tussen China en de VS. Dat stemt beleggers voorlopig positief. Desondanks heeft Trump op donderdag 1 augustus nieuwe tarieven aangekondigd. Dit zorgde voor een kleine deuk in het positieve sentiment op de beurs.

 

Verder hebben centrale banken aangegeven de markt te ondersteunen om een eventuele economische terugval op te vangen. Er lijkt dus een soort vangnet te zijn voor beleggers. Tot slot hangt de Brexit nog boven de markt, al lijkt dit inmiddels ingeprijsd in de koersen.

Staan de koersen niet te hoog?

Daarvoor moet gekeken worden naar de waardering. Dat is de verhouding tussen beurskoersen en bedrijfswinsten. Deze schommelt voor wereldwijde aandelen nu op het langetermijngemiddelde. Van hoogtevrees of overwaardering is dus geen sprake.

Wat verwachten wij voor de nabije toekomst?

We verwachten dat de rente voorlopig nog een tijdje laag blijft. Beleggen blijft hierdoor aantrekkelijk. Ook de economische groei houdt aan en de waardering van aandelen is niet te hoog. Het handelsconflict zal een keer worden opgelost. Zowel China als de VS hebben namelijk geen baat bij handelstarieven. Onze verwachting voor de toekomst is daarom positief. 

 

Beleggen is nooit zonder risico’s. Daarom is spreiding en de juiste keuze van het risicoprofiel belangrijk. Bedenk ook dat koersdalingen er bij horen en dat het belangrijk is om juist dan het hoofd koel te houden. Lees op de pagina vermorgensbeheer hoe wij u hiermee kunnen helpen of lees wat klanten vinden van onze dienstverlening.
 


Deel via social media: