Wijziging in de modelportefeuilles

Maandag 6 november hebben wij een wijziging doorgevoerd in de modelportefeuilles. Binnen het aandelenstuk is de weging van aandelen uit de Eurozone verhoogd.

Welke transacties zijn uitgevoerd?

De positie in de ‘iShares Core MSCI World UCITS ETF’ (wereldwijde aandelen) is gedeeltelijk verkocht. Hiervoor in de plaats is de ‘Lyxor Euro Stoxx 300 UCITS ETF’ (aandelen uit de Eurozone) aangekocht.

Waarom is deze wijziging doorgevoerd?

De keuze om Europese aandelen te overwegen heeft een aantal redenen. In de eerste plaats zijn Europese aandelen op dit moment aantrekkelijker gewaardeerd (goedkoper) dan aandelen uit de rest van de wereld. We verwachten dat dit op termijn tot een hoger rendement leidt en het risico in uw beleggingsportefeuille verlaagt.

Daarnaast beperken we door deze wijziging het valutarisico binnen het aandelenstuk. Aandelen buiten de Eurozone zijn namelijk onderhevig aan valutarisico. Door de weging van aandelen binnen de Eurozone te verhogen (genoteerd in euro’s), beperken we de impact van schommelende valutakoersen op het rendement.

Verder is met het uitvoeren van deze transactie de weging van aandelen uit de Verenigde Staten afgenomen. Momenteel is de weging van Amerikaanse aandelen in de wereldwijde beursindex met 53% relatief hoog. Binnen de modelportefeuilles was de weging ongeveer 50%. Na deze wijziging is de weging van de Verenigde Staten binnen het aandelenstuk teruggebracht naar circa 44%. Het specifieke landenrisico naar de VS wordt op deze manier verlaagd.

Als gevolg van de wijzigingen in de modelportefeuilles zijn de jaarlijkse fondskosten met gemiddeld 0,02% gedaald.


Deel via social media: