Wijziging in uw beleggingsportefeuille

Maandag 13 augustus heeft Care IS enkele wijzigingen doorgevoerd in uw beleggingsportefeuille. Hieronder lichten we deze wijzigingen toe.

Welke transacties hebben we uitgevoerd?

De positie in de iShares JPM $ EM Market Bonds EUR Hedged ETF is volledig verkocht. Daarnaast is een klein deel van de iShares Core MSCI World ETF verkocht. Hiervoor in de plaats zijn twee nieuwe fondsen aangekocht, die beide beleggen in obligaties uit opkomende landen:


1) BlackRock iShares Emerging Markets Government Bond Index Fund (US dollar obligaties van opkomende landen, afgedekt naar euro)


2) SPDR Barclays Emerging Markets Local Bond UCITS ETF (obligaties in lokale valuta van opkomende landen).


Per saldo is de weging van obligaties uit opkomende landen in uw portefeuille verhoogd naar 6% (was 5%). De weging van aandelen is met 1% verlaagd.

Waarom is deze wijziging doorgevoerd?

Met de introductie van een nieuwe beleggingscategorie is de rendement/risico verhouding van uw portefeuille verbeterd. Daarnaast hebben we een bestaande positie vervangen voor een fonds met aantrekkelijkere beleggingskenmerken en lagere kosten.

Introductie nieuwe beleggingscategorie

Binnen de beleggingscategorie ‘Obligaties uit opkomende landen' belegde Care IS voorheen uitsluitend in zogenaamde harde valuta leningen. Dat wil zeggen obligaties van opkomende landen, uitgegeven in US dollars. Het gekozen fonds dekte vervolgens het wisselkoersrisico tussen de US dollar en de euro af.


Na uitvoerig onderzoek hebben we nu ook obligaties in lokale valuta opgenomen. Deze obligaties zijn uitgegeven in de valuta van de verschillende opkomende landen zelf, zoals de Braziliaanse real, Zuid-Afrikaanse rand en Indonesische roepia. Obligaties in lokale valuta zorgen voor meer diversificatie waardoor de rendement/risico verhouding van uw portefeuille verbetert. Omdat deze valuta's op dit moment ondergewaardeerd zijn ten opzichte van het historisch gemiddelde, is het nu aantrekkelijk om te beleggen in obligaties die zijn uitgegeven in lokale valuta.


Het verwachte rendement van obligaties in lokale valuta is bijna 6%, terwijl voor afgedekte obligaties in harde valuta 3% verwacht mag worden. Daarbij is de gemiddelde kredietwaardigheid van de landen die obligaties in lokale valuta uitgeven hoger en de looptijd van de uitgegeven obligaties korter. Het grootste risico komt dan ook uit de blootstelling naar lokale valutakoersen.

Nieuw beleggingsfonds

Naast de introductie van obligaties in lokale valuta, hebben we de besloten de bestaande ETF – die belegt in obligaties in harde valuta – te vervangen voor een nieuw index fonds. Dit index fonds heeft lagere kosten dan de ETF waar voorheen in werd belegd, is breder gespreid over meer verschillende obligaties en is beter in staat om het rendement van de onderliggende index te volgen.

Kosten

Per saldo blijven de kosten van de beleggingen in uw portefeuille onveranderd. Voor het uitvoeren van deze transacties hebben wij met BinckBank gereduceerde tarieven afgesproken, waarbij onder andere de vaste kostencomponent en het minimale kostenbedrag zijn vervallen.

Meer informatie

Op onze website vindt u in het document 'Informatie beleggingstitels Care IS' meer informatie over de nieuwe beleggingen. Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze medewerkers of uw contactpersoon bij Care IS. Wij zijn te bereiken op 0299-720961 of info@care-is.nl.
 


Deel via social media: