Alles over starten met beleggen

Alles over starten met beleggen

De spaarrentes zijn momenteel zeer laag, in Nederland niet hoger dan 1,7%. Wilt u meer rendement uit uw vermogen halen? Dan kan het lonen om te beleggen. Dit kan een grote stap lijken, omdat u misschien niet precies weet wat u ervan kunt verwachten. In deze blog leggen we alles uit over starten met beleggen.

Voordat u start met beleggen is het belangrijk uzelf een aantal vragen te stellen. Zo voorkomt u dat u straks voor verrassingen komt te staan. Dit stappenplan helpt u op weg.

Alles over particulier vermogensbeheer

Klik hier voor meer informatie over vermogensbeheer voor particulieren bij Care IS.

Stap 1: Is beleggen iets voor mij?

De eerste vraag is misschien wel de belangrijkste als het gaat om starten met beleggen, namelijk: is beleggen iets voor mij? Beleggen is namelijk niet voor iedereen weggelegd.

Om te bepalen of beleggen iets voor u is, kijkt u naar een aantal uitgangspunten. De belangrijkste uitgangspunten zetten we hieronder voor u op een rijtje.

Begrijp waar u in belegt

Voordat u begint met beleggen is het noodzakelijk om te begrijpen wat beleggen precies is. Er zijn zoveel soorten beleggingen, dat het voor de beginnende belegger best overweldigend kan zijn. De financiële termen vliegen u om de oren en dat kan paniek veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat u begrijpt waar u mee bezig bent. Als u hier zelf weinig tijd voor heeft, laat u zich dan bijvoorbeeld informeren door een vermogensbeheerder. Die weten er alles van en leggen het graag voor u uit. 

Schakel uw emoties uit

Het uitschakelen van emoties is misschien wel het belangrijkste wanneer u begint met beleggen. Wanneer u zich laat leiden door emoties, is de kans dat u rendement misloopt aanzienlijk hoger. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat veel beleggers in paniek beleggingen verkopen wanneer die (tijdelijk) gezakt zijn op de beurs, of beleggers die extreme risico’s nemen omdat zij hopen hun verliezen daarmee snel goed te maken.

Beleg over de lange termijn

Beleggen is niet iets dat u voor één of twee jaar doet. Het is echt iets voor de lange termijn. Hoe langer uw beleggingshorizon, hoe meer kans u heeft op een positief resultaat. Zo kunt u een mooi rendement opbouwen en is er genoeg tijd om eventuele financiële tegenslagen goed te maken. 

Financiële buffer

Het kan zo gebeuren dat uw wasmachine ermee stopt, of dat u onverwachts een andere grote uitgave moet doen. Daarom is het altijd verstandig om een financiële buffer aan te houden naast uw beleggingen. Beleg dus nooit met al uw spaargeld maar houd een bedrag apart voor onvoorziene omstandigheden. Dit voorkomt stress en andere problemen.

Accepteer de risico’s

Het rendement dat bij beleggen te behalen valt, gaat natuurlijk gepaard met het risico dat bij beleggen komt kijken. Hoe hoger het verwachte rendement, hoe hoger het risico en andersom werkt dit hetzelfde. Doordat u met beleggen meer rendement verwacht dan op een spaarrekening, loopt u ook meer risico. Accepteer dat de waarde van uw beleggingen kan fluctueren. Bepaal van tevoren hoeveel risico u wilt nemen. 

Wordt u niet afgeschrikt door de risico’s, heeft u een financiële buffer achter de hand en bent u bereid om een lange beleggingshorizon aan te houden? Misschien is beleggen dan wel iets voor u. 

Stap 2: Hoe wil ik gaan beleggen?

Er zijn talloze manieren om uw geld te beleggen. Heeft u zelf veel kennis van de financiële markt en heeft u tijd om uw beleggingen zelf in de gaten te houden? Dan is zelfstandig beleggen bij een broker misschien iets voor u. 

Heeft u zelf niet zoveel verstand van beleggen, heeft u er simpelweg geen tijd voor, of wilt u er niet mee bezig zijn, dan kunt u kiezen voor een vermogensbeheerder. Bij een vermogensbeheerder wordt uw vermogen belegd door experts. U heeft er zelf nauwelijks omkijken naar. Een vermogensbeheerder is een professionele partij met een vergunning om het geld van anderen te beheren en beleggen. 

U kunt kiezen tussen twee verschillende soorten vermogensbeheerders: banken en zelfstandige vermogensbeheerders. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat banken & verzekeraars naast vermogensbeheer nog andere producten aanbieden (denk aan het verstrekken van hypotheken en leningen). Zelfstandige vermogensbeheerders focussen zich enkel op vermogensbeheer.

Stap 3: Waar ga ik beleggen?

Wanneer u besluit niet zelf te gaan beleggen, maar dit uit te besteden aan een vermogensbeheerder, staat u nog voor de keuze van welke vermogensbeheerder u kiest. Bij Care IS nemen wij geen onnodige risico’s en werken we met een persoonlijke aanpak.

Waarom kiezen voor Care IS?

Hieronder leggen we uit waarom Care IS voor u de juiste keuze kan zijn.

Sterk behaalde rendementen

Onze rendementen behoren tot de hoogste in de markt. Met name in mindere jaren leidt onze focus op vermogensbehoud tot bovengemiddelde resultaten.

Vermogensbehoud voorop

Vermogensbehoud betekent dat wij uw vermogen goed spreiden, onnodige risico’s uit de weg gaan en actief durven in te grijpen als de risico’s in de markt te hoog worden.

Wetenschappelijk onderbouwd beleggen

Om tot betere beleggingsresultaten te komen, passen we factorbeleggen toe. Van deze strategie is het resultaat herhaaldelijk wetenschappelijk aangetoond.

Persoonlijke benadering

U heeft altijd een persoonlijk contactpersoon. Belt u naar kantoor? Dan krijgt u direct iemand aan de lijn. Uw vragen worden altijd direct en kundig beantwoord.

Deskundige voorbereiding

Vooraf maken wij een uitgebreide inventarisatie van uw situatie en doelen. Met behulp van 2.000 beleggingssimulaties geven we inzicht in de mogelijke uitkomsten.

Stap 4: Risicoprofiel

De volgende stap is het kiezen van een risicoprofiel. Het kiezen van een risicoprofiel hangt af van een aantal factoren. Allereerst is de beleggingshorizon belangrijk. Hoe langer de periode, hoe meer risico u kunt nemen. U heeft dan namelijk meer tijd om de eventuele negatieve rentes op te vangen.

Daarnaast hangt het risicoprofiel sterk af van waarvoor u belegt. Belegt u voor uw pensioen? Dan bent u waarschijnlijk bereid minder risico te nemen dan wanneer u het geld niet echt nodig heeft. 

Bij Care IS kunt u kiezen tussen vier verschillende risicoprofielen. 

Defensief

Dit risicoprofiel is geschikt voor beleggers die in ieder geval vijf jaar willen gaan beleggen. De verwachte koersschommelingen bij dit risicoprofiel zijn lager dan gemiddeld.

Neutraal

Dit risicoprofiel is geschikt voor beleggers die in ieder geval zes jaar willen gaan beleggen. De verwachte koersschommelingen bij dit risicoprofiel zijn gemiddeld.

Offensief

Dit risicoprofiel is geschikt voor beleggers die in ieder geval zeven jaar willen gaan beleggen. De verwachte koersschommelingen bij dit risicoprofiel zijn hoger dan gemiddeld.

Zeer offensief

Dit risicoprofiel is geschikt voor beleggers die in ieder geval tien jaar willen gaan beleggen. De verwachte koersschommelingen bij dit risicoprofiel zijn relatief hoog.

Welk profiel u kiest, hangt dus onder andere af van hoeveel risico u bereid bent te nemen, en van hoelang u wilt gaan beleggen.

Stap 5: starten

Als u besloten heeft dat beleggen iets voor u is, u weet waar u gaat beleggen en met welk risicoprofiel u dat wil gaan doen, dan is het tijd om te starten met beleggen. Over het beste instapmoment wordt vaak getwijfeld, toch is dat nergens voor nodig.

Wat is het beste instapmoment?

Als de keuze om te gaan beginnen met beleggen is gemaakt, is een veelgestelde vraag wat het beste instapmoment is. Veel mensen twijfelen hierover. Mensen twijfelen vooral wanneer het onrustig is op de beurzen, of wanneer de beurzen recentelijk zijn gestegen. De markt kan echter door niemand getimed worden, ook niet door experts. 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het perfecte instapmoment bestaat niet. Er is altijd wel iets aan de hand waardoor u wordt afgeschrikt om te gaan beleggen. Denk bijvoorbeeld aan het coronavirus, dat er begin 2020 voor zorgde dat de beurzen extreme schommelingen doormaakten. 

Probeer te onthouden dat dit soort situaties veel effect kunnen hebben op de korte termijn, maar dat dit op de lange termijn vrijwel altijd weer herstelt. Na de grootste dip in maart 2020, haalden veel fondsen mooie rendementen. Achteraf was maart 2020 dus een goed instapmoment. 

Daarnaast is een dalende beurskoers erg vervelend, maar brengt het ook een aantal voordelen met zich mee. Zo krijgt u als belegger de kans om tegen een lagere koers in te stappen of bij te kopen. Vooral professionele beleggers maken hier gebruik van. 

Aangezien u de markt niet kunt timen en vrijwel nooit kunt voorspellen of er iets ergs gaat gebeuren, kunt u beter niet te lang wachten met instappen. Want wat wel zeker is, is dat u de voordelen van het rendement-op-rendement effect misloopt wanneer u te lang wacht. Daarom is het beste moment om in te stappen misschien wel wanneer u er het geld voor heeft

Starten bij Care IS

Heeft u besloten te gaan starten met beleggen? Starten met beleggen bij Care IS ziet er als volgt uit:

Allereerst maken wij persoonlijk kennis met u. Dit kan telefonisch, op ons kantoor in Volendam of bij u thuis. Hier luisteren wij naar uw situatie en leggen wij onze werkwijze uit.

Dan openen wij voor u een beleggingsrekening bij Saxo Bank. Deze rekening staat op uw eigen naam. Wij hebben een volmacht om op deze rekening uw beleggingen te beheren.

Vervolgens stort u een bedrag op uw beleggingsrekening. Bij Care IS bedraagt het minimale instapbedrag €100.000,-.

Dan gaan wij voor u beleggen.Care IS koopt de beleggingen aan en beheert deze. Uiteraard doen we dat uitsluitend volgens afspraken die we hierover vooraf hebben gemaakt.

Wij houden u op de hoogte: met onze app heeft u altijd inzicht op uw beleggingen. Daarnaast evalueren we jaarlijks de resultaten en krijgt u elk kwartaal een heldere beleggingsrapportage.

Wilt u vrijblijvend kennismaken met Care IS? Vraag dan hieronder onze brochure aan. Hierin kunt u alle informatie over onze dienstverlening nog eens rustig op uw gemak nalezen.


Deel via social media: