Gemiddelde nettopensioen per maand in Nederland in 2021

Gemiddelde nettopensioen per maand in Nederland in 2021

Naarmate uw pensioen dichterbij komt, gaat u daar waarschijnlijk ook steeds meer over nadenken. U vraagt zich misschien af hoe hoog uw pensioen is en ofde levensstijl die u gewend bent, haalbaar blijft.

Om u een goed beeld te geven van hoeveel pensioen de meeste Nederlanders krijgen, hebben wij het gemiddelde netto pensioen per maand voor u uitgerekend. Daarnaast geven we een aantal slimme tips om uw pensioen te verhogen.

Alles over beleggen voor uw pensioen

Klik hier voor meer informatie over beleggen voor uw pensioen bij Care IS vermogensbeheer.

Wat is het gemiddelde bruto pensioen?

In onderstaande tabel staat het gemiddelde bruto pensioen per maand in Nederland. Het gemiddelde nettopensioen bestaat uit verschillende soorten inkomen, waaronder het AOW, uw werknemerspensioen en eventuele spaarrekeningen of lijfrentes.

De gegevens in de onderstaande tabel zijn berekend aan de hand van data van het CBS. 

 TotaalAOWAanvullend pensioenInkomen uit vermogenInkomen als werknemer of zelfstandigeOverig aanvullend inkomen
Gemiddeld€ 3.830€ 1.340€ 1.340€ 384€ 575€ 191
Alleenstaande vrouw€ 2.370€ 1.185€ 711€ 237€ 47€ 190
Alleenstaande man€ 2.820€ 1.184€ 1.072€ 282€ 169€ 113
Paar, beiden AOW-er€ 4.230€ 1.650€ 1.734€ 423€ 381€ 42
Paar, één partner AOW-er€ 5.380€ 1.076€ 1.614€ 807€ 1.345€ 538

CBS: Samenstelling bruto inkomen van AOW-huishoudens in 2018.

Wat is het gemiddelde netto pensioen?

Het gemiddelde netto pensioen per maand in Nederland is het bruto pensioen minus belasting. We gaan voor de berekening uit van 40% belasting.

Samenstelling netto inkomen van AOW-huishoudens in 2018 (uitgaande van 40% belasting)

 TotaalAOWAanvullend pensioenInkomen uit vermogenInkomen als werknemer of zelfstandigeOverig aanvullend inkomen
Gemiddeld€ 2.298€ 804€ 804€ 230€ 345€ 115
Alleenstaande vrouw€ 1.422€ 711€ 427€ 142€ 28€ 114
Alleenstaande man€ 1.692€ 711€ 643€ 169€ 101€ 68
Paar, beiden AOW-er€ 2.538€ 990€ 1.041€ 253€ 229€ 25
Paar, één partner AOW-er€ 3.228€ 646€ 968€ 484€ 807€ 323

Heeft u ook een pensioentekort?

Er is uit onderzoek gekomen dat een kwart van de huidige 65-minners straks een pensioentekort heeft. Dat wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

●     Meer scheidingen, dat betekent minder pensioen;

●     Meer zzp-ers, van wie het merendeel geen of weinig pensioen opbouwt;

●     Meer flexibele dienstverbanden, dat betekent kans op minder pensioen;

●     Minder aanvullende pensioenopbouw;

●     Weinig Nederlanders doen aan financiële langetermijnplanning.

Inzicht in uw pensioen

Om te bepalen hoeveel geld u straks nodig gaat hebben, is de beste manier om een overzicht te maken van uw jaarlijkse uitgaven. Een veelgebruikte maatstaf is dat u na uw pensioen nog 70% van uw huidige inkomen nodig heeft. Dit is echter niet voor iedereen passend. Om voor uzelf een duidelijk beeld te maken, kunt u het beste een berekening maken.

Het maken van een berekening

U kunt een Excel-berekening maken en per categorie uw uitgaven invullen (denk aan woon- of huurkosten, overige vaste lasten, boodschappen, vrijetijdsuitgaven, et cetera.). 

Ga voor de volledigheid ook een paar jaar terug. Zo neemt u ook kosten mee die niet jaarlijks voorkomen, denk aan onderhoud aan uw woning of een nieuwe auto. U hoeft deze bedragen niet heel precies uit te rekenen, prijzen veranderen in de toekomst en zo ook uw behoeftes. Wees wel realistisch, u kunt beter iets te ruim rekenen rekenen dan net te krap. 

Dubbelcheck

Wanneer u een totaaloverzicht heeft berekend, kunt u dat dubbelchecken. Dit doet u door uw daadwerkelijke uitgaven, uw jaarlijkse inkomsten minus het bedrag dat u heeft gespaard, te vergelijken met uw geschatte uitgaven. Als er een groot verschil tussen de bedragen zit, check dan nog even of u al uw uitgaven wel heeft meegenomen. 

Nieuwe kostenposten na uw pensioen

U kunt ervan uitgaan dat uw kosten wanneer u wat ouder bent lager uitvallen dan vandaag de dag. Waarschijnlijk heeft u tegen die tijd uw hypotheek namelijk (bijna) afbetaald en uw kinderen zijn dan de deur uit. Daarnaast heeft u minder vervoerskosten omdat u niet meer naar uw werk hoeft. 

Er zijn ook veranderingen die uw uitgaven juist kunnen verhogen. Denk aan uw energiekosten, die waarschijnlijk omhoog gaan doordat u vaker thuis bent. Ook heeft u nu meer tijd voor uw hobby’s of het maken van reizen. Dat kost ook geld. 

Hoe kan ik zorgen voor een hoger pensioen?

Om zeker te weten dat u straks geen pensioentekort heeft, zijn er een aantal stappen die u zelf kunt zetten.

Uw jaarruimte aanvullen

U kunt een hoger pensioen ontvangen door uw jaarruimte jaarlijks aan te vullen. U bouwt namelijk als werknemer jaarlijks pensioen op via uw werkgever. Dit is de laatste jaren echter niet voldoende om een volwaardig pensioen op te bouwen. Dat betekent dat wanneer u met pensioen gaat, u in alle waarschijnlijkheid minder dan 70% van uw laatste loon zult ontvangen.

Om problemen te voorkomen is de jaarruimte in het leven geroepen. Dat is het verschil tussen wat u jaarlijks belastingvrij mag opbouwen aan pensioen en wat u in realiteit al opbouwt. Dit bedrag mag u dan belastingvrij sparen of beleggen voor uw pensioen. Dat is fiscaal ook voordelig.

Reserveringsruimte

Dan is er ook nog de reserveringsruimte. Dat houdt in dat u uw jaarruimte van de afgelopen zeven jaar mag uitgeven. Door hier gebruik van te maken kunt u zelf een volwaardig pensioen sparen.

Wanneer u inderdaad besluit gebruik te maken van uw jaarruimte, dan moet u dus zelf pensioen op gaan bouwen. Dit gaat niet via een pensioenfonds. Er zijn twee manieren om dit te doen: sparen of beleggen.

Sparen

U kunt door te sparen via een vrij opneembare spaarrekening of deposito rekening, pensioen opbouwen. Dit levert echter nauwelijks iets op en uw geld wordt langzamerhand zelfs minder waard, door de inflatie die sneller stijgt dan uw spaarrente.

Beleggen

Een andere optie is door met uw jaarruimte te beleggen voor uw pensioen. Hier loopt u meer risico dan met sparen, maar het verwachte rendement is dan ook een stuk hoger. Via deze weg kunt u wel een volwaardig pensioen opbouwen. Lees op deze pagina alles over pensioenbeleggen.

Waarom Care IS?

Care IS helpt mensen al ruim 10 jaar aan betere beleggingsresultaten. Care IS is twee keer verkozen tot Beste Vermogensbeheerder van Nederland door IEX Gouden Stier. U kunt uw vermogen bij ons laten beleggen vanaf €100.000 euro.

Bij Care IS staat vermogensbehoud voorop. Dat betekent dat wij geen onnodige risico’s nemen met uw vermogen.

Vermogensbeheer bij Care IS geeft rust en vertrouwen. Dat komt door onze persoonlijke aanpak, focus op vermogensbehoud en jarenlange ervaring. U heeft bij Care IS een persoonlijk contactpersoon waarbij u met al uw vragen terecht kunt. Daarnaast houden we u op de hoogte van uw beleggingsportefeuille met onze app, kwartaalrapportages en klantbijeenkomsten.

Wilt u meer weten wat Care IS voor u kan betekenen? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.


Deel via social media:

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.