Skip to main content
Open een rekening

Veilig beleggen in 2025? 100% zonder risico beleggen bestaat helaas niet, maar met de juiste strategie kunt u risico’s flink beperken. In dit artikel leest u 8 praktische tips waarmee u veilig én succesvol kunt beleggen (in 2025).

Liever uw vermogen laten beheren door experts?

Bekijk hoe Care IS u kan helpen met veilig beleggen via gespreide en duurzame strategieën. Vraag hieronder vrijblijvend onze informatiebrochure aan.

Samenvatting: 8 tips voor veilig beleggen

  • Spreid uw beleggingen slim over categorieën, sectoren en regio's.
  • Kies voor bewezen factoren die risico en rendement in balans brengen.
  • Vermijd synthetische beleggingsproducten.
  • Let op verhandelbaarheid: beleg in liquide producten.
  • Bepaal uw risicoprofiel vooraf
  • Beheers uw emoties tijdens het beleggen en volg uw gezonde verstand.
  • Herbalanceer uw beleggingsportefeuille regelmatig.
  • Beleg met een lange horizon en geduld.

1. Slim spreiden: de basis van veilig beleggen

Een van de krachtigste manieren om veilig te beleggen is door goed te spreiden. Door uw vermogen te verdelen over verschillende beleggingscategorieën (zoals aandelen, obligaties en vastgoed), sectoren en regio's, voorkomt u dat een tegenvaller uw hele portefeuille raakt.

ETF's en beleggingsfondsen maken spreiden eenvoudig. Met één investering krijgt u blootstelling aan tientallen of honderden onderliggende beleggingen. Dit helpt om schommelingen op te vangen en zorgt voor een stabielere groei op de lange termijn.

Bij Care IS beleggen we uw vermogen goed gespreid in beleggingsfondsen en ETF's. Benieuwd naar onze 

2. Factorbeleggen: veilig beleggen met bewezen strategiën

Factorbeleggen is een methode waarbij u selecteert op kenmerken ("factoren") waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze over langere periodes beter presteren. Denk aan lage volatiliteit, stabiele winstgevendheid, lage waardering en momentum.

Door deze factoren te gebruiken, kunt u veiliger beleggen zonder dat u het rendement opoffert. Veel professionele vermogensbeheerders maken gebruik van deze strategie om de risico-rendementverhouding te optimaliseren.

3. Vermijd synthetische producten voor veiliger beleggen

Synthetische ETF's, CFD's en andere complexe derivaten kunnen aantrekkelijk lijken, maar brengen vaak onnodige risico's met zich mee. Ze zijn minder transparant en hebben een hoger tegenpartijrisico.

Voor veilig beleggen kiest u liever voor fysieke ETF's, aandelen, obligaties en traditionele indexfondsen. Deze zijn eenvoudiger te begrijpen en minder afhankelijk van derden.

4. Verhandelbaarheid: kies voor liquide beleggingen

Een belegging is pas echt waardevol als u er snel vanaf kunt wanneer dat nodig is. Liquiditeit is daarom cruciaal bij veilig beleggen. Kies voor producten die dagelijks verhandelbaar zijn, zoals grote beursgenoteerde aandelen en populaire ETF's.

In volatiele markten wilt u niet vastzitten aan beleggingen waarvoor geen kopers zijn. Hoge verhandelbaarheid geeft u flexibiliteit en controle.

Meer weten over veilig beleggen met begeleiding? 

Onze beleggingsadviseurs helpen u graag bij het opbouwen van een gespreide portefeuille. Plan hieronder vrijblijvend een adviesgesprek.

Plan een adviesgesprek

5. Bepaal vooraf u risicoprofiel

Bepaal voordat u gaat beleggen hoeveel risico u bereid bent te lopen. Aan de hand daarvan kunt u de weging van aandelen en obligaties binnen uw portefeuille bepalen.

Heeft u nog een lange beleggingshorizon en wordt u niet snel zenuwachtig van koersschommelingen? Dan kunt u voornamelijk in aandelen beleggen en voor een klein deel in obligaties. Belegt u nog voor een relatief korte tijd? Dan is het verstandiger om voor overwegend obligaties en een klein deel aandelen te kiezen.

Door de gewenste verdeling tussen aandelen en obligaties inzichtelijk te maken, heeft u meteen een duidelijk plan. Dit geeft u ook houvast en richting bij het selecteren van beleggingen. Hierdoor loopt u niet meer of minder risico dan u zou willen.

6. Emoties beheersen

Om succesvol te beleggen is het van belang om u niet te laten leiden door emoties. Dit is voor veel beleggers een grote valkuil.

Wanneer koersen dalen zijn zij bang om verlies te lijden en verkopen hun beleggingen in paniek. Zijn de koersen sterk gestegen? Dan willen deze beleggers juist instappen, bang om de boot te missen.

Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van wat beleggers moeten doen voor een goed rendement. Doordat zij zich laten leiden door emoties, vergeten ze naar de lange termijn te kijken. 

Het loont om lang belegd te blijven. Blijf uw beleggingsplan volgen zonder dat emoties als paniek en angst u in de weg zitten. Alleen zo kunt u succesvol beleggen.

7. Periodiek herbalanceren

Uw beleggingsportefeuille verandert automatisch door koersbewegingen. Hierdoor kan de verhouding tussen bijvoorbeeld aandelen en obligaties uit balans raken. Door periodiek te herbalanceren, brengt u uw portefeuille terug in lijn met uw risicoprofiel.

Voorbeeld: zijn uw aandelen flink gestegen? Dan is het veiliger om wat winst te nemen en dat deel opnieuw te beleggen in obligaties.

8. Lange beleggingshorizon

Veilig beleggen betekent ook: geduld hebben. Op korte termijn kunnen markten heftig schommelen. Maar op lange termijn leveren aandelen historisch gezien het hoogste rendement op.

Gebruik daarom alleen geld dat u minstens 10 jaar kunt missen. Zo geeft u uw beleggingen de tijd om te groeien en profiteert u van het rente-op-rente-effect.

Wat als u niet zelf wilt beleggen?

Veilig beleggen kost tijd, aandacht en kennis. Heeft u daar niet de ruimte voor? Dan is vermogensbeheer wellicht een verstandige keuze. Een professionele vermogensbeheerder neemt het beleggen van u over en zorgt voor:

  • Spreiding

  • Factorbeleggen

  • Regelmatige herbalancering

  • Een lange termijn focus

Bij Care IS beheren we vermogens vanaf €100.000 met een heldere strategie: stabiele groei, beheerst risico en duurzame keuzes.

Wilt u veilig beleggen met professionele hulp?

Wij helpen u graag verder met rust, rendement en zekerheid voor uw vermogen.

Gratis brochure aanvragen