Skip to main content
Open een rekening

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. 100% veilig beleggen bestaat dus niet. Toch zijn er een aantal strategieën om de kans op verlies zoveel mogelijk te beperken. Met deze 8 tips kunt u, ondanks de risico’s, zo succesvol en veilig mogelijk beleggen.

Succesvol en veilig beleggen - 8 tips

Dit zijn onze 8 tips voor een zo veilig en succesvol mogelijke beleggingsportefeuille op een rijtje: 

1. Spreid uw vermogen over verschillende beleggingscategorieën, sectoren en regio's.

2. Selecteer beleggingen op basis van factoren.

3. Vermijd beleggingen met een synthetische structuur.

4. Kies voor beleggingen met een hoge verhandelbaarheid.

5. Bepaal van tevoren hoeveel risico u wilt lopen en houdt u daaraan.

6. Beheers uw emoties tijdens het beleggen en volg uw gezonde verstand.

7. Herbalanceer uw beleggingsportefeuille periodiek.

8. Beleg alleen als u een lange beleggingshorizon heeft.

We lichten deze tips hieronder toe.

1. Spreiden, spreiden, spreiden

Het is en blijft hét toverwoord bij beleggen: spreiden. Met spreiden bedoelen we het verdelen van vermogen over verschillende beleggingscategorieën, bedrijven, sectoren en landen.

Door te spreiden over verschillende beleggingscategorieën creëert u een soort buffer in uw portefeuille. Wanneer de aandelenmarkt inzakt, stijgen obligatiekoersen vaak juist. De combinatie van aandelen en obligaties zorgt ervoor dat u niet in één klap veel vermogen kwijtraakt.

Het spreiden over verschillende bedrijven, sectoren en landen heeft hetzelfde effect. Met spreiden voorkomt u grote verliezen wanneer één bedrijf, sector of land in de problemen komt. De beleggingen in overige bedrijven, sectoren en landen compenseren het verlies.

Een makkelijke manier om uw vermogen te spreiden, is door te beleggen in een beleggingsfonds of ETF. Een fonds bestaat uit een heleboel verschillende aandelen en/of obligaties. Zo kunt u met één belegging gelijk een groot aantal aandelen kopen.

Bij Care IS beleggen we uw vermogen goed gespreid in beleggingsfondsen en ETF's. U leest hier meer over in onze informatiebrochure.

Gratis brochure aanvragen

2. Factorbeleggen

Factorbeleggen is een beleggingsmethode waarbij beleggingsproducten worden geselecteerd op basis van factoren. Ook de weging van de producten binnen de portefeuille is afhankelijk van factoren.

Deze beleggingsstrategie is gebaseerd op het feit dat aandelen met bepaalde kenmerken beter presteren dan andere aandelen. Deze kenmerken, de factoren, zijn bijvoorbeeld een lage volatiliteit, hoge, stabiele winstgevendheid en een lage waardering. Het risico op een sterke waardedaling is bij deze aandelen kleiner, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Factorbeleggen verbetert daarom de rendement/risico-verhouding op lange termijn.

3. Vermijd beleggingen met synthetische structuur

Een andere manier om risico’s te verlagen, is door beleggingen met een synthetische structuur te vermijden. Beleggingen met een synthetische structuur zijn bijvoorbeeld synthetische ETF’s, CFD’s en andere derivaten.

Deze beleggingsproducten brengen door hun ingewikkelde structuur een hoger risico met zich mee. Vooral het faillissementsrisico is hoog, omdat u uw inleg vaak kwijt bent als de uitgevende partij van het product failliet gaat. Wilt u veilig en succesvol beleggen, dan kunt u deze producten beter vermijden. Kies liever voor aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en fysieke ETF’s.

4. Hoge verhandelbaarheid

Beleggingen met een hoge verhandelbaarheid kunt u op elk gewenst moment verkopen. Het voordeel hiervan is dat u direct kunt in- of uitstappen wanneer u dat wilt. U hoeft dan niet lang te wachten voordat iemand uw belegging wil kopen of verkopen.

De verhandelbaarheid van een belegging wordt ook wel de liquiditeit genoemd.

5. Risicobereidheid vaststellen

Bepaal voordat u gaat beleggen hoeveel risico u bereid bent te lopen. Aan de hand daarvan kunt u de weging van aandelen en obligaties binnen uw portefeuille bepalen.

Heeft u nog een lange beleggingshorizon en wordt u niet snel zenuwachtig van koersschommelingen? Dan kunt u voornamelijk in aandelen beleggen en voor een klein deel in obligaties. Belegt u nog voor een relatief korte tijd? Dan is het verstandiger om voor overwegend obligaties en een klein deel aandelen te kiezen.

Door de gewenste verdeling tussen aandelen en obligaties inzichtelijk te maken, heeft u meteen een duidelijk plan. Dit geeft u ook houvast en richting bij het selecteren van beleggingen. Hierdoor loopt u niet meer of minder risico dan u zou willen.

6. Emoties beheersen

Om succesvol te beleggen is het van belang om u niet te laten leiden door emoties. Dit is voor veel beleggers een grote valkuil.

Wanneer koersen dalen zijn zij bang om verlies te lijden en verkopen hun beleggingen in paniek. Zijn de koersen sterk gestegen? Dan willen deze beleggers juist instappen, bang om de boot te missen.

Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van wat beleggers moeten doen voor een goed rendement. Doordat zij zich laten leiden door emoties, vergeten ze naar de lange termijn te kijken. 

Het loont om lang belegd te blijven. Blijf uw beleggingsplan volgen zonder dat emoties als paniek en angst u in de weg zitten. Alleen zo kunt u succesvol beleggen.

7. Periodiek herbalanceren

Ook is het belangrijk om uw beleggingsportefeuille periodiek te herzien. U kunt dan nagaan of de verdeling tussen aandelen en obligaties nog wel overeenkomt met uw voorkeur. De verhouding kan namelijk veranderen over tijd.

Stel u voor dat u een beleggingsportefeuille hebt met 50% aandelen en 50% obligaties. Nu zijn aandelenkoersen bijvoorbeeld sterk gestegen over de afgelopen periode. Obligatiekoersen zijn vrijwel gelijk gebleven. De verhouding is daardoor veranderd naar 60% aandelen en 40% obligaties.

Aandelen zijn nu overgewaardeerd binnen uw beleggingsportefeuille. Daardoor loopt u meer risico dan u zou willen. Door uw portefeuille periodiek te herzien, kunt u de verhouding herstellen. Dit noemen herbalanceren.

Herbalanceren zorgt ervoor dat u veilig kunt beleggen. Zo kunt u het risico level van uw portefeuille herstellen en loopt u niet te veel risico.

8. Lange beleggingshorizon

Als laatste is het hebben van een lange beleggingshorizon belangrijk om veilig en succesvol te beleggen. Op de korte termijn zijn koersen erg volatiel. Daarom brengt beleggen op de korte termijn veel risico met zich mee.

Wanneer we echter naar de lange termijn kijken, hebben de tussentijdse schommelingen weinig invloed. Daarom is het belangrijk om bij beleggen een lange beleggingshorizon aan te houden. We spreken dan al snel over 10 jaar.

Hoe beleggen we bij Care IS?

Met bovenstaande tips om te beleggen kunt u aan de slag om veilig en succesvol te beleggen. Toch kan dit nog steeds lastig en tijdrovend zijn. Heeft u zelf geen tijd om u zo te verdiepen in beleggen? Dan kan vermogensbeheer voor u een uitkomst zijn. 

Bij Care IS beheren we uw vermogen vanaf € 100.000. Wij geloven in vermogensbehoud boven rendementsoptimalisatie. Daarom proberen we de rendement/risico-verhouding te optimaliseren. Dat doen we onder andere door middel van spreiding. We selecteren onze beleggingen op basis van factoren (factorbeleggen).

Daarnaast richten we ons op de lange termijn en kiezen we voor passieve beleggingsproducten. Ook kiezen we steeds meer voor duurzame beleggingen. We verwachten namelijk dat deze over de lange termijn de beste beleggingsresultaten opleveren.

Doordat wij deze standpunten hanteren, geeft vermogensbeheer bij Care IS rust en vertrouwen. Wij nemen het werk voor u uit handen en helpen u aan betere beleggingsresultaten.

Wilt u weten wat Care IS voor u kan betekenen? Download dan onze informatiebrochure of neem vrijblijvend contact met ons op via info@care-is.nl of 0299-720961.

Gratis brochure aanvragen