Aandelen of bitcoins in 2018

Aandelen of bitcoins in 2018

De maand december is traditioneel de periode van terugblikken en vooruitkijken. 2017 was opnieuw en mooi jaar voor beleggers. Het stimulerende beleid van centrale banken ondersteunde de koersen. De meest in het oog springende rendementen werden behaald met Bitcoins. 2018 ziet er ook goed uit voor beleggers in aandelen. Waar liggen de kansen en de risico’s voor beleggers?

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Terugblik 2017: lage rente

In 2017 gaan de meeste aandelenindices af op een dubbelcijferig rendement. Gelukkig voor beleggers won Emmanuel Macron de Franse verkiezingen ten koste van Marine le Pen. Daarmee bleef de politieke situatie in Europa stabiel. Verder waren centrale banken belangrijk voor het koersverloop. Door de lage rente is het interessanter om te beleggen omdat de rente niets oplevert. Het bekendste voorbeeld hiervan is vastgoed in Amsterdam, waarvan de koersen sterk zijn gestegen. Maar ook van andere beleggingen zoals hoogrenderende obligaties en aandelen zijn de koersen gestegen. 

De Amerikaanse Fed loopt iets voor op de ECB en heeft de rente al verhoogd naar 1%-1,25%. Daarnaast worden de opgekochte obligaties heel geleidelijk verkocht. De ECB blijft in januari nog 30 miljard aan obligaties opkopen en heeft aangegeven dat de rente wellicht in 2019 pas voor de eerste keer wordt verhoogd. In 2018 biedt de rente dus geen belemmering voor verdere koersstijgingen.

Vooruitzichten 2018

Door de koersstijging van hoogrenderende obligaties vind ik deze categorie persoonlijk minder interessant geworden. Ook vastgoed heeft beperkte potentie. Natuurlijk kunnen de koersen op korte termijn best nog iets verder stijgen. Maar het verwachte rendement op lange termijn is laag in vergelijking met het risico. Daardoor worden verdere prijsstijgingen afgeremd. 

Meeste potentie in aandelen

In aandelen zit in mijn optiek nog wel voldoende potentie. De meeste economieën groeien sterker dan verwacht en bedrijven profiteren door stijgende winsten. De koersen zijn in 2017 weliswaar opnieuw  gestegen, maar de winsten zijn gemiddeld even hard gestegen. De waardering is daardoor zelfs iets gedaald. Vooral in Azië en de opkomende landen vinden we goedkopere aandelen met veel groei potentieel.

Uit Azië komt echter ook het belangrijkste risico. De Chinese economie is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. De laatste jaren is de groei echter gepaard gegaan met een sterke stijging van de schulden. De Chinese president heeft aangekondigd de schuldenberg aan te pakken. Het risico hiervan is dat de economische groei sterk terug kan vallen. De verlaging van de schulden dient met beleid te gebeuren, zodat de groei op peil blijft.

2018 jaar van de waarheid voor bitcoin?

We kunnen het vooruitzicht niet afsluiten zonder iets over bitcoin en andere cryptomunten te zeggen. In 2018 worden de toepassing en verdienmodellen van de cryptomunten wellicht duidelijker. Dan pas kunnen we iets zeggen over de werkelijke waarde. Tot dan staat het kopen van cryptomunten gelijk aan speculeren in plaats van investeren. Daarom raad ik beleggers aan om vooral voorzichtig te zijn met cryptomunten. 

Conclusie

In 2018 staan de meeste seinen op groen voor beleggers in aandelen. Centrale banken houden de rente voorlopig laag, economische groei is hoog en bedrijf slagen er steeds in meer winst te maken. Door de hogere winsten, hebben de stijgende koersen niet tot te hoge waarderingen geleid. Voor bitcoins is de kans groot dat 2018 het jaar van de waarheid wordt. 

Meer lezen:


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.