Beleggen in bv of privé?

Beleggen in bv of privé?

Beleggen in de BV of privé heeft diverse voor- en nadelen. De ondernemer kan flink besparen op de belasting door een goede keuze te maken. Maar de belastingdruk is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Na het lezen van dit artikel weet jij waarop je moet letten.  

 

De DGA (Directeur Groot Aandeelhouder) bouwt als het goed is jaarlijks vermogen op. In de eerste jaren gaat er veel geld in het bedrijf zitten. Later groeit het bedrag op de rekening. Dat is nodig om een buffer op te bouwen voor slechtere tijden, maar ook om later te kunnen genieten van het welverdiende pensioen

Door de lage rente zijn veel DGA’s gaan beleggen, zodat hun vermogen groeit. Maar kies je dan voor beleggen in de BV? Of keer je het vermogen eerst uit als dividend en beleg je dan in privé? Of leen je het geld uit de BV aan privé?

Beleggen in BV is meestal interessanter

Als je geen hoge risico’s wilt lopen met je geld, kun je beter in de BV beleggen. In de BV wordt het werkelijke rendement belast. Als gespreid wordt belegd in aandelen en obligaties is de belasting in box 2 lager dan de de box 3 heffing. Bij hoge rendementen is privé beleggen interessanter. 

Waar ligt het omslagpunt?

Het omslagpunt is het rendement waarop de groei van het vermogen bij beleggen in de BV en privé gelijk is. Dat omslagpunt hangt af van je situatie: welk percentage betaal je aan vennootschapsbelasting (VPB), heb je een fiscale partner, heb je meer vermogen in box 3 of juist schulden? 

Als je ongeveer € 200.000 vermogen in de BV belegt en je hebt geen fiscale partner, ligt het omslagpunt rond de 5% rendement. Als je € 1.000.000 in de BV belegt, ligt het omslagpunt in de buurt van 8%. Beleggen met grote vermogens kun je beter in de BV doen.

Optie 1: Beleggen in de BV

Bij beleggen in de BV wordt een deel van het vermogen van de BV belegd. Daarvoor wordt een zakelijke rekening geopend op naam van de BV. In de BV wordt het werkelijk behaalde rendement over het vermogen belast. Het rendement op de beleggingen wordt namelijk meegeteld in het resultaat van de BV. Daarover moet je vennootschapsbelasting (VPB) betalen. De VPB varieert van 15% over de winst tot € 200.000. Daarboven geldt een tarief van 21,7%. 

Als je het vermogen uit de BV haalt via een dividend moet je nog een keer 26,25% aanmerkelijk belangheffing betalen. Je bent niet verplicht om dividend uit te keren. Zolang je geen dividend uitkeert, hoef je ook die belasting niet te betalen. Je kunt het vermogen heel lang in de bv houden. Een laatste voordeel is dat je verliezen op de beleggingen in mindering kunt brengen op het resultaat. Daardoor wordt het verlies enigszins gecompenseerd.

Optie 2: Beleggen in privé

De DGA kan ook beleggen in privé. Je betaalt dan belasting in box 3. Bij de box 3 belasting gaat de belastingdienst er van uit dat je een vast rendement op je vermogen haalt. We noemen dat een forfaitair rendement. Het forfaitair rendement is afhankelijk van de hoogte van het vermogen. Bij een hoger vermogen stijgt het rendement waar de belastingdienst rekening mee houdt. Daardoor is ook de belasting hoger als het vermogen toeneemt. Lees hier meer over de Box 3 belasting.

Er zijn veel bezwaren tegen het rendement waarmee de belastingdienst rekent. Veel mensen moeten wel belasting betalen, terwijl ze door de lage spaarrente haast geen rendement hebben behaald. 

Vermogen van BV naar privé halen

Om het vermogen van de BV naar privé te brengen, kiezen de meeste DGA’s om dividend uit te keren. Je betaalt dan eenmalig belasting over het bedrag. Het voordeel is dat je het  overzicht behoudt en dat er geen openstaande belastingen meer zijn. 

Beleggen in BV of privé - rekenvoorbeeld

Vermogen in de BV € 500.000 en een rendement van 4% gedurende 5 jaar. We hebben gerekend met een VPB van 15% en geen fiscale partner.

Vermogensopbouw BV versus privé

  Beleggen in de BV Beleggen in privé
Jaar Start kapitaal Rendement Eind kapitaal Waarde in privé Startkapitaal in box 2 Rendement Eind kapitaal
1 500.000 17.000 517.000 381.288 368.750 14.750 379.530
2 517.000 17.578 534.578 394.251 379.530 15.181 390.603
3 534.578 18.176 552.754 407.656 390.603 15.624 401.978
4 552.754 18.794 571.547 421.516 401.978 16.079 413.663
5 571.547 19.433 590.980 435.848 413.663 16.547 425.667

Bron: berekenhet.nl

We zien opnieuw dat het vermogen beter groeit bij beleggen in de BV groter is dan wanneer belegd zou worden in privé.

Optie 3: Lenen uit de BV

Het alternatief is om geld te lenen van de BV en dan privé te beleggen. De belastingdruk is weliswaar lager, maar het is ingewikkeld en je loopt meer risico. Deze optie komt eigenlijk neer op beleggen met geleend geld. Wij vinden dat niet verstandig. De belastingdienst wil het ‘lenen uit de BV’ ook ontmoedigen en is bezig met nieuwe wetgeving. Daarom gaan we hier niet verder in op deze optie. 

Kritiek op box 3 belasting

Er is veel kritiek op de box 3 belasting. De meeste mensen hebben de laatste jaren veel minder rendement behaald op hun privé vermogen dan het forfaitaire rendement. Ze vinden het niet eerlijk dat ze wel belasting moeten betalen. Er zijn ook diverse rechtszaken tegen de box 3 belasting. 

Wijziging box 3 belasting in 2022?

Voormalig staatssecretaris Snel heeft wijzigingen voorgesteld. In dat voorstel worden spaartegoeden minder zwaar belast dan beleggingen. Het voorstel is nog niet definitief, maar was gepland voor 2022. Snel is afgetreden en er is weerstand tegen het voorstel. 

Het is raadzaam om de keuze tussen beleggen in de BV of privé opnieuw tegen het licht te houden als de nieuwe box 3 heffing duidelijk is.   

Privacy

In veel gevallen is de belastingdruk bij beleggen in de BV lager. Daarnaast kan de aanmerkelijk belangheffing worden uitgesteld. Het belangrijkste nadeel van beleggen in de BV is de privacy. De jaarstukken van de BV worden verplicht gepubliceerd bij de Kamer van Koophandel (KVK). Iedereen kan die stukken opvragen en daaruit de hoogte van het vermogen achterhalen. Dat geldt niet voor privé vermogen. 

Conclusie

DGA’s met vermogen kunnen kiezen of ze in de BV of in privé beleggen. Bij lagere rendementen is zakelijk beleggen in de BV interessanter. Bij hogere rendementen is beleggen in privé (box 3) interessanter. Naast het verwachte rendement zijn ook andere aspecten zoals de hoogte van je vermogen, een eventuele partner en privacy overwegingen van belang.

Vind jij het moeilijk om de afweging in jouw situatie te maken? We helpen je er graag bij. 


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.