Beleggen in kunst is een kunst

Beleggen in kunst is een kunst

Zo af en toe komt in het nieuws voorbij: schilderijen van bekende kunstenaars als Picasso, Van Gogh of Mondriaan worden voor miljoenen verkocht. Misschien denkt u dat u snel geld kunt verdienen met het beleggen in kunst. Maar succesvol handelen in kunst is alleen weggelegd voor een select gezelschap.

Bij het beleggen van kunst moet u veel kennis van zaken hebben. De markt is namelijk niet transparant. Wat zijn de markten waarin op dit moment veel interesse is? Welke schilders zijn op dit moment populair? Hoe verhouden schilderijen van een bepaalde schilder tot andere zeldzame exemplaren? En de belangrijkste vraag: hoe gaat dit zich ontwikkelen in de toekomst?

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Logica van prijzen soms ver te zoeken

'De juiste prijs is het bedrag dat een idioot bereid is te betalen', wist Andy Warhol ooit te vertellen. De waarde van kunst wordt bepaald door vraag en aanbod en fluctueert enorm. De logica is soms ver te zoeken. Het ene moment kan een schilderij miljoenen waard zijn en kort daarna is er geen koper meer te vinden. Het kopen van kunst is doorgaans geen probleem, maar verkopen des te meer.

Geen direct rendement

Een nadeel van een belegging in kunst ten opzichte van traditionele beleggingen, is dat object geen direct rendement oplevert. Een aandelenbelegger ontvangt dividend, een belegging in vastgoed levert huur op en een obligatiebelegger ontvangt rente. Het aanhouden van kunst heeft niet alleen geen opbrengst, het aanhouden van kunst is duur. Denk aan de kosten van verzekering, opslag en beveiliging. Ook is het door de hoge prijzen lastig om de investering te spreiden over verschillende objecten. Bovendien kent de kunstmarkt hoge transactiekosten. Kopen en verkopen is duur, met hoge percentages voor veilinghuis of handelaar.

Tot slot nog een tip

Als wij u dan toch een tip mogen geven over een belegging in kunst: Koop een museum-jaarkaart. Een investering van € 60,- geeft u een jaar lang gratis toegang tot 400 musea in het hele land. Plezier gegarandeerd!


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.