Skip to main content
Open een rekening

‘De spaarrekening levert tegenwoordig niks meer op’, is een uitspraak die u waarschijnlijk steeds vaker voorbij hoort komen. Door de lage spaarrente en de positieve beursresultaten van de afgelopen jaren, is de populariteit van beleggen ook in 2018 toegenomen. Het aantal beleggende huishoudens in 2018, is volgens onderzoeksbureau Kantar TNS, met 11% gestegen naar 1,54 miljoen. 2018 was voor aandelenbeleggers een lastig jaar. Ondanks dubbelcijferige winstgroei bij bedrijven, daalden de aandelenkoersen als gevolg van politieke onrust. Inmiddels zijn de beurzen en het sentiment weer aangetrokken. We kunnen echter nog steeds spreken van een volatiele markt. Hoe gaan professionele beleggers om met dergelijke marktsituaties? Deze blog is de eerste van vier waarin wij uitleggen hoe u een professionele beleggingsportefeuille opbouwt.

Zorg voor overzicht in uw vermogen

Uw persoonlijke situatie dient te allen tijden het uitgangspunt te zijn voor uw beleggingsbeslissingen en beleggingsportefeuille. Voor u begint met beleggen is het belangrijk om uw financiële situatie in kaart te brengen. Zorg voor overzicht in uw vermogen zodat u weet met welk deel van uw vermogen u kunt beleggen. In de regel moet u alleen gaan beleggen met vermogen dat u voor langere tijd kunt missen. Belangrijk hierbij is dat u een financiële buffer aanhoudt voor onvoorziene uitgaven. Bij onvoorziene uitgaven kunt u denken aan een CV ketel die kapot gaat of een nieuwe wasmachine omdat de oude er plotseling mee stopt.

Wat is mijn beleggingsdoel?

Voor u start met beleggen is het belangrijk om vast te stellen wat het doel is van de beleggingen. Beleggen is namelijk geen doel, maar een middel om uw doel te bereiken. De een heeft als doel om eerder te stoppen met werken, de ander wil graag zijn hypotheek aflossen. Het beleggingsdoel is het uitgangspunt voor de keuzes die u met betrekking tot uw beleggingen gaat maken.

De beleggingshorizon

De tijd die u heeft om uw beleggingsdoel te bereiken noemen we uw beleggingshorizon. Gedurende de beleggingshorizon heeft u het vermogen niet nodig en kunt u beleggen. Als u belegt voor de opbouw van uw pensioen dan heeft u vaak langer de tijd dan wanneer u belegt voor de studie van uw kinderen. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: “Hoe langer u belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.” Tijd zorgt ervoor dat u eventuele verliezen kunt goedmaken. Daarnaast profiteert u van het rente-op-rente effect. Met het beleggingsdoel en de beleggingshorizon in kaart weet u hoeveel rendement u nodig heeft. De volgende stap is het bepalen van de risicobereidheid.

Welk risico kan en wil ik lopen?

Risico en rendement gaan hand in hand, des te meer risico u neemt des te hoger het rendement dat u kunt behalen. Het risico dat u wilt en kunt lopen moet echter wel passend zijn bij uw situatie. Het te nemen risico hangt ten eerste af van uw beleggingshorizon. Des te langer u de tijd heeft om te beleggen, des te meer risico u kunt lopen. Ten tweede is de noodzaak van uw doel van belang bij het te nemen risico. Te weinig risico nemen kan ertoe leiden dat u uw doelstelling niet behaalt. Tenslotte moet het risico dat u kunt lopen ook passen bij het risico dat u daadwerkelijk wilt lopen. Sommige mensen zijn niet afhankelijk van het vermogen en kunnen veel risico lopen, maar willen dat helemaal niet.

Samenvattend

Uw complete (financiële) situatie dient dus in kaart gebracht te zijn voor u start met beleggen. Deze situatieschets vormt de basis voor de opbouw van uw portefeuille en alle vervolgbeslissingen met betrekking tot uw beleggingen. In de volgende blog staan we stil bij de indeling van uw beleggingsportefeuille en de verschillende beleggingscategorieën.